Пеевски и ДПС превзеха ключови позиции в спортното министерство

Министерството на младежта и спорта (ММС) премина изцяло под контрола на кадрите на ДПС и лично на Делян Пеевски, пише в петък "Дневник" и прави преглед на ключовите позиции в екипа на министър Мариана Георгиева, която е също от квотата на ДПС в правителството на Пламен Орешарски.

Началник на кабинета на министъра става Николай Боршуков, някогашен главен секретар на спортното министерство по времето на Васил Иванов-Лучано.
При тройната коалиция пък той става началник на Държавния резерв, който по онова време е към Министерството на бедствията и авариите, ръководено от Емел Етем. Агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" е директно подресорна на тогавашния заместник на Етем Делян Пеевски.

През 2011 г. имената на Боршуков и Пеевски се свързват с разработка "Другари" на ДАНС от 2009 г., която била "замразена", но не и прекратена, според публикация във вестник "Труд". След това данни за разработката са разпратени до медиите от РЗС.

Целта на разработката била да се докажат редица неизгодни сделки, с които е източван Държавният резерв с участието на Пеевски, Боршуков и юриста Валерий Томов. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им, пише тогава "Труд".

Парламентарен секретар на спортното министерство става Радослав Ревански, който е работил като младши юрисконсулт към централния съвет на ДПС. Завършил е Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград, а през миналата година е завършил училището за политика "Димитър Паница" и програмата "Россотрудничество за външни политики" в Москва.

Заместник министър по младежката политика Мая Тодорова, чиято дейност в държавната администрация започва в спортното министерство при управлението на тройната коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?