Пеевски и фирма, свързана с основателя на "Техномаркет", спорят за 14 магазина

"Глориент Инвестмънт БГ" претендира за неплатени 1.7 млн. евро наеми

Пеевски и фирма, свързана с основателя на "Техномаркет", спорят за 14 магазина

Търговски спор за 14 обекта на веригата "Техномаркет" изправи един срещу друг настоящ и предишен собственик. "Глориент Инвестмънт БГ", която до неотдавна е била мажоритарна собственост на екстрадирания в Италия за укриване на данъци Николай Китов, претендира за неплатени 1.7 млн. евро от "Техномаркет България". Компанията беше придобита в началото на годината от "НСН Инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В официално изявление на "Глориент Инвестмънт БГ" до медиите се съобщава, че "Техномаркет" оспорва в съда сключени през 2006 г. сделки по покупката на магазините.

Според Търговския регистър фирмата е регистрирана на 18 юли 2006 г. и днес навършва 10 години на българския пазар. Дружеството няма дейност в чужбина.

Към момента няма официална позиция по търговския спор от "НСН Инвестмънт".

Версията на "Глориент Инвестмънт БГ"

"Новите собственици на "Техномаркет" правят опит да присвоят собствеността ни, като са завели седем дела в различни съдилища в страната – в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково", се казва в съобщение на "Глориент Инвестмънт БГ".

От компанията твърдят, че разполагат с договори за покупка на имотите, документи за направените плащания по сделката и нотариални актове за собствеността, които са вписани в Имотния регистър.

"Сделките ни са законосъобразни. Получавали сме наеми от имотите в рамките на 10 години, плащали сме данъци и никой не може да оспори собствеността ни", заявяват от "Глориент Инвестмънт БГ".

Компанията се оплаква, че вече шести месец "Техномаркет България" не плаща наемите за наетите от "Глориент Инвестмънт БГ" търговски обекти, централен склад и офис – общо 14 обекта в цялата страна.

Просрочените до момента задължения от "Техномаркет" към "Глориент Инвестмънт БГ" са над 1.7 млн. евро.

"Междувременно "Глориент Инвестмънт БГ" е внесло в бюджета дължимия данък добавена стойност по издадените фактури. Към днешна дата натрупаната сума на внесения данък добавена стойност по неплатени фактури е в размер на 312 хил.евро. Загубите ни се увеличават с всеки изминал ден", заявяват от компанията.

"В рамките на почти 10 години наемите са заплащани, въпреки смяната на собствениците на наемателя ("Техномаркет"), до момента, в който в началото на 2016 г. "НСН Инвестмънт" стана основен акционер", се казва в съобщението.

През юни фирмата на Пеевски "НСН Инвестмънт", която неотдавна пое към дубайската му офшорка "Интръст Лимитед", придоби пълния контрол на компанията "Техномаркет България", която освен едноименната търговска верига притежава и бизнес с доставка на софтуер и услуги в областта на информационните технологии.

От "Глориент Инвестмънт БГ" твърдят, че в началото на месец май за пореден път са отправили покана за издължаване на дължимите наеми и поетапно освобождаване на обектите. След като не получили отговор, отправили и нотариална покана за прекратяване на наемните отношения.

Но "внезапно "Техномаркет" заяви, че не дължи наеми, защото е собственик на обектите" и до момента отказва да ги напусне, се казва в съобщението на "Глориент Инвестмънт БГ". Дружеството е подало иск в Софийския градски съд за събиране на вземанията си на 6 юни 2016 г.

Кои са "Глориент Инвестмънт БГ"

"Глориент Инвестмънт БГ" е основано на 18 юли 2006 г., според Търговския регистър. Дружеството е собственост на едно лице, но не става ясно кое е то.

В края на 2009 г. собствеността се разделя между две дружества регистрирани в Холандия – "Регланд Б.В." (60%) и "Кепитъл Болкан Пропъртис Б.В." (40%).

В началото на 2011 г. отново има смяна на собствеността. Регистрираното в Холандия "Елан БИ ЕС Б.В." придобива дела на "Кепитъл Болкан Пропъртис". По-късно дружеството "Елан БИ ЕС Б.В." се преименува във "Форум Сердика Кооператив", което и към момента държи 40% от акциите.

Останалите 60% от капитала, които са били собственост на "Регланд Б.В.", се разпределят между Николай Китов (28.5%), сестра му Мина Китова (3%) и Христо Кусев (28.5%).

През септември 2011 г. Китов залага дела си срещу 5 млн. евро кредит в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Заемът му е погасен от "Глориент Инвестмънт БГ".

През август 2015 г., няколко дни след като Италия иска екстрадирането на Николай Китов, той прехвърля дела си на Христо Кусев, който към момента държи 57% от акциите.

Останалите 3% продължават да са собственост на сестрата на Николай Китов – Мина.

"Глориент Инвестмънт БГ" е собственик на три търговски парка в Плевен, Кърджали и София с разгърната площ от 49 000 кв.м. Наематели на негови обекти са търговските вериги "Баумакс", "Практикер", "Била", логистичната компания "Унивег", "Евро 07", "Слам Клоудинг", "Медина Мед", "Лили дрогерии" и "Техномаркет", е посочено във финансовия отчет на дружеството за 2015 г.

Дружеството е продало пет обекта през 2015 г. за около 9 млн. лв., като средствата са отишли за погасяване на заеми.

Приходите от наеми за "Глориент Инвестмънт БГ" възлизат на 14.35 млн. лв. за 2015 г. Дружеството реализира печалба от 2.5 млн. лв. В компанията работят 22 служители, на които са изплатени над 1.1 млн. лв. през 2015 г., от тях възнагражденията на ръководството възлизат на 414 хил. лв. Дружеството се управлява от Христо Кусев.

Най-голямата верига за техника има 59 магазина

"Техномаркет България" е най-голямата верига за продажба на техника у нас. Дружеството разполага с 59 магазина в цялата страна към края на 2015 г., показва финансовия му отчет.

Приходите му от продажби са намалели с 13% през миналата година спрямо предходната и достигат над 465.6 млн. лв. Дружеството регистрира и спад на печалбата от 7.5 млн. лв. през 2014 г. на 3.77 млн. лв.

"Техномаркет България" е заложено в Българо-американска кредитна банка срещу кредитна линия от 3 млн. евро в началото на 2015 г.

В началото на 2016 г. мажоритарен собственик на "Техномаркет" стана Делян Пеевски чрез "НСН Инвестмънт". В момента той държи над 72.6% от акциите в дружеството.

Останалите акционери са регистрираната в Лихтенщайн компания "Домтех Холдинг" с 15.1% и Николай Китов с 12.1%.

"Глориент Инвестмънт БГ" са уведомили за случая чужди дипломати

Чуждите инвеститори в "Глориент Инвестмънт БГ", които държат 40% от капитала, "са много разочаровани, че в ЕС са допустими подобни нелоялни бизнес практики и е възможно един нов собственик на фирмата - наемател да оспорва правото на собственост, като се опитва да отмени законна търговска сделка отпреди 10 години", се казва в съобщението на компанията.

Те са информирали за случая посланиците на Великобритания, САЩ, Франция, Холандия и Финландия у нас.

"Действията на "Техномаркет" са негативен сигнал за чуждестранните инвеститори, за условията на правене на бизнес в България, и рефлектират сериозно върху имиджа на страната. Зачитането на правото на собственост е фундаментално за демокрацията и е неотменимо условие от икономическия прогрес. Смятаме, че България като член на ЕС и правова държава трябва да защити частната собственост и интересите на бизнеса.

Твърдо сме решени да защитаваме интересите си пред съда и да се борим срещу нелоялните бизнеспрактики", завършва съобщението на "Глориент Инвестмънт БГ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?