Пеевски и Цонев този път ще облекчават административната тежест със закон

ДПС ще подкрепя инициативи на кабинета, но е против управлението на ГЕРБ с Обединените патриоти

Пеевски и Цонев този път ще облекчават административната тежест със закон

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и други техни колеги подготвят законопроект за намаляване на административната тежест на бизнеса. Това съобщи пред бТВ във вторник Цонев, който в тандем с Пеевски в предходния мандат написа и закона за ограничаване на офшорките.

Ден след като ДПС отново поискаха съставянето на програмно правителство до края на европредседателството, Цонев съобщи, че ДПС няма да подкрепя управление на ГЕРБ и ОП, защото то не е добро за България. Всички основания, с които ГЕРБ иска да управлява, са неверни, каза Цонев.

“Няма как страната да е стабилна, когато в управлението участват крайни националисти. ГЕРБ прави за втори път тази грешка”, твърди Цонев. По думите му основанието за коалиция с Обединените патриоти заради европредседателството е несъстоятелно. “В Словакия направиха точно обратното – изолираха нациоанлистите. Представяте ли си Съвета на Европа, председателствен от блгарски националисти? Това Европа със сигурност не може да си го представи”, каза Цонев. По думите му “третото основание – че така са решили българските избиратели, също не издържа. 201 от 240 народни представители са от системните партии и не е вярно казваното, че друго управление в рамките на този парламент не е възможно.”

"България над всичко" също не може да бъде лозунг прилича малко на "Дойчланд, Дойчланд юбер алес" (химна на фашистка Германия – б.р.), заяви Цонев. Разликата между патриотизма и национализма е, че Обединените патриоти разделят нацията, а това не може да донесе стабилност на държавата и на управлението, смята още той.

Той повтори тезата на партийния си лидер Мустафа Карадайъ, че съставянето на тази коалиция е грешка от страна на ГЕРБ. “Да не кажат, че не сме ги предупредили. Сега вкарват националистите във властта и като министри – ще бъдем категорична опозиция на това”, допълни той.

Според обясненията му обаче Движението за права и свободи би подкрепило закони, които са залегнали в тяхната програма, “които подкрепят икономиката и битката с бедността, но за всичко, от което зависи съществуването на този кабинет, ние ще бъдем против”.

По думите му кабинетът няма да изкара пълен 4-годишен мандат. “Когато вървиш по един и същи път, стигаш до едно и също място”, подчерта Йордан Цонев.

Той заяви, че ДПС са истински патриоти на дело. “През 90-те години те осигуриха мира, а на тези избори водиха истинска битка с чуждото влияние. ДПС стоят зад всички стратегически български решения”, посочи депутатът. Въртележка с националната сигурност не трябва да има. “България има нужда от обединяващ патриотизъм, но не от този на "реверните" Обединени патриоти, които слагат патриотизма като брошка на ревера си, добави той.

Цонев коментира и темата с напускането на парламента от депутата Камен Костадинов. По думите му той е излязъл от Народното събрание заради феномена 15/15, или 9/9 в случая. “Камен реши, след като не успя да убеди Ангел Исаев да отстъпи мястото си на Дурхан Мустафа, да поеме отговорност като водач на листа. Исаев беше обещал, че ще се откаже, ако влезе в парламента заради този изборен феномен, такова беше и решението на ръководството”, каза Цонев.

“Камен Костадинов остава в партията, той е член на Централното оперативно бюро. Този негов морален акт е високо оценен в цялата партия. Постъпката на Камен Костадинов му прави чест”, посочи Йордан Цонев. По думите му не е имало натиск от страна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган Дурхан Мустафа на всяка цена да влезе в парламента. “В момента тази преференция не изразява волята на избирателя. Когато това е съзнателен избор, няма проблем, но в случая е очевидно, че това не е така”, смята Цонев.

По думите му много по-лесно е ЦИК служебно да заличава от бюлетината номера, паднал се от жребия на партията. “Т.е., ако искаш да избереш въпросния човек, поне да знаеш името му. Ние ще внесем законодателна промяна в тази насока”, съобщи Цонев.

Споделяне

Още от България