Пеевски и Цонев внасят законови промени за спешно разсекретяване на доклада за КТБ

"Какво чакат - да го изнасят", бе лаконичният коментар на Пеевски

Сн. БГНЕС

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и бившият финансов министър Петър Чобанов са внесли в петък промени в закона за банковата несъстоятелност, които разрешават разсекретяването на доклада на "Аликс партнърс" - фирмата, наета да разследва фактите и обстоятелствата по фалита на КТБ.

В понеделник по нареждане на премиера Бойко Борисов финансовият министър съобщи, че е поискал от "Аликс Партнърс" разсекретяване на доклада. Дотогава Горанов отказваше да се даде публичност на документа с аргумента, че това ще попречи на разследването и събирането на остатъците от източените пари от КТБ. След това Горанов съобщи, че кабинетът ще обмисли варианти за разсекретяване на доклада за фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), ако международната компания "Аликс Партнърс" не даде разрешение за това.

Сега обаче депутатите от ДПС, сред които Пеевски, който беше близък партньор на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев преди раздора им през 2013 година, внасят спешни поправки за разсекретяване на доклада. Те предвиждат временният синдик, както и синдикът да бъдат задължени, независимо от договорени клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада по наетите по въпросната точка от закона лица, да го публикуват на електронната си страница.

Изключение ще са препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада, обясни пред журналисти в парламента Йордан Цонев. Той уточни, че идеята за изключението е не да се скрие истината, а "за да не се попречи на компетентните органи да събират".

Разпоредбите, според проекта, ще се отнасят и за заварени производства и за сключени по тях договори , което, по думите на Цонев, е практика в българското законодателство, когато се налага.

"Какво чакат - да го изнасят (доклада бел.ред.), какво само си говорят, че ще го изнасят, вече няколко дни говорят, че ще го направят", беше лаконичният  коментар пред медиите на Делян Пеевски.

“Така може би ще помогнем и на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, които водят дело за публичност на този доклад, да не чакат две години съдът да реши може или не, а това да стане по най-бързия начин“, коментира Цонев.

Парламентарната група на ДПС ще настоява законодателните промени да бъдат разгледани още следващата седмица в пленарната зала и да бъдат гласувани и на двете четения в рамките на едно пленарно заседание.

“Синдикът е длъжен да оповести доклада, законът стои над тези неща, не виждам по какъв друг начин можем да го накараме да оповести доклада пред медиите и обществеността“, обясни Йордан Цонев защо само чрез законова промяна може да се постигне това.

“Този, който е подписал клаузи за конфиденциалност, да се оправя сега с фирмата "Аликс Партнърс", посъветва той.

Йордан Цонев отказа да отговори на въпрос за спрените през последните дни от премиера обществени поръчки, около които витаят съмнения, че се печелят от фирми, свързани с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Цонев уточни само, че не се притеснява от въпроса, но не желае да коментира действията на премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?