Пеевски иска освен него Цацаров да разпита Слави Трифонов и Иво Прокопиев

"Напълно катастрофира митът за мое влияние в съдебната система"

Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще се яви на разпит в прокуратурата, ако бъде призован, но поиска държавното обвинение да се занимае и с водещия Слави Трифонов и бизнесмена Иво Прокопиев. По-рано главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че причината за интереса на държавното обвинение към Пеевски са твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища при бизнесмена и депутат от ДПС.

”Готов съм да се явя на разпит, ако така е казал главният прокурор Цацаров. Ще се отзова на призоваването ми за пореден път в прокуратурата, защото спазвам законите. Но не ми е ясно какви са формалните основания да бъда викан точно аз по твърденията на Ченалова.

Това ще бъде поредното ми призоваване. Вече бях викан многократно по сигнали и доноси на "Протестна мрежа", в които нямаше никакво основание”, заяви Пеевски за агенция”Пик”, пред която обикновено излага позициите си.

В отговор на въпрос дали не трябва да бъде призован и Слави Трифонов, ”който отправи закани към собственика на Агенция "Пик" Недялко Недялков”, Пеевски заяви: ”От това, което чета по медиите, е наистина скандално, че лицето Слави Трифонов все още не е призовано на разпит в прокуратурата и не му е потърсено обяснение за заплахите към собственика на вашата медия и редакционния екип”.

Конфликтът между Недялков и Трифонов ескалира след като ”Пик” в характерния си стил тиражира информация, че телевизионният водещ е гей. Сайтът на Недялков провежда подобни кампании постоянно срещу всички, които са разпознати като ”враг”.

Слави Трифонов обаче отговори публично в предаването си на ”Пик”: "Влюбен съм в собственика на "Пик" Недялко Недялков. Искам да му кажа нещо лично – Недялко, любов моя, ще те търся, ще те открия и ще те опъна от любов". Освен това Недялков се оплака, че шоуменът му е изпратил 20 карамфила в редакцията, което той разчита като заплаха.

Според Пеевски в казуса трябва се намеси главният прокурор.

”Искам да призова главният прокурор да мери с еднакъв аршин и да съди обективно. Призовавам го както аз ще се явя на разпит, така светкавично да извика на разпит и Слави Трифонов и Иво Прокопиев поради причината, че всички сме равни пред закона”, каза той.

”Доволен съм, че след днешния ден стана ясно, че аз нямам никакво влияние върху прокуратурата и цялата съдебна система, както някои се опитваха да внушават. Ако имах такова влияние, нямаше да бъда единствената обществена личност, призовавана многократно на разпит от прокуратурата в последните години. Подлаган съм на многобройни проверки, включително и данъчни, които са показали, че не съм нарушавал закона”, коментира Пеевски.Той посочи още, че същото не се случва с бизнесмените от т.нар. кръг "Капитал", които постоянно отправяли обвинения към прокуратурата за него.

”Наистина съм доволен, че напълно катастрофира митът за мое влияние в съдебната система. На всички граждани вече е ясно кой е кръгът, който е овладял българския съд и пише доноси, по които се изготвят доклади срещу България”, коментира още Пеевски. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?