Пеевски извади справка от МВР за 40 срещи с Цветанов

Остава загадка за какво са си говорили двамата

Пеевски извади справка от МВР за 40 срещи с Цветанов

Депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски се срещал 40 пъти с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в сградата на МВР. Това съобщи Пеевски в сряда с отворено писмо до медиите, уличавайки като "лъжа" твърденията на Цветанов, че са се виждали общо около седем пъти.

Другата новина от писмото е, че справката за броя на посещенията на Пеевски при Цветанов е изготвена от МВР.

"От справката е видно, че броят на регистрираните посещения, които съм правил в централната страда на МВР, на ул.“Шести септември“ №29, за периода 2009 – 2013г. (когато Цветан Цветанов бе министър), е общо 40", пише Пеевски.

Той не коментира какво са си говорили на тези срещи. По-рано тази седмица в интервю пред агенция Пик Пеевски "повдигна завесата" само за една от срещите в кабинета на бившия вътрешен министър, на която е присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров. Твърденията му са, че Цветанов настоявал пред главния прокурор за назначението на протежето си Ася Петрова за зам.-главен прокурор, също така в никакъв случай настоящият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов да не бъде назначаван за такъв, както и да бъде "смачкано" дело срещу съдийката по делото "Октопод". Зам.-председателят на ГЕРБ отрече това, а Сотир Цацаров реагира с позиция, от която не става ясно дали му е оказван натиск, но твърди, че той не се поддава на такъв.

Ето и текстът на писмото на Пеевски:

"Във връзка с интервюто ми в информационна агенция "ПИК“ и последвала реакция на Цветан Цветанов в сутрешния блок на "Нова Телевизия“ се изумих от наглостта на този човек, като с направените в телевизионното предаване изявления Цветанов за пореден път доказва, че е един патологичен лъжец.


Бях решил да не коментирам повече лицето Цветанов и неговите изявления, но съм длъжен да разкрия истината по случая, така както го направих и в интервюто, а истината е, че многократно съм се срещал с Цветан Цветанов в неговия кабинет в Министерство на вътрешните работи и на други места и никога не е било необходимо някои да ме води или представя. Бях в кабинета на Цветанов и по време на коментираната среща между Цветанов и Главния прокурор, преди идването на Главния прокурор и в този смисъл не съм бил доведен от него.


Правя това разяснение, тъй като Цветан Цветанов, воден от свои користни подбуди, цели единствено да забърка една сериозна държавна институция в манипулиран от него скандал.

Именно с оглед изясняването на истината поисках от Министъра на вътрешните работи справка от регистъра на министерството за проведените между мен и Цветан Цветанов срещи, която предоставям на Вашето внимание. От справката е видно, че броят на регистрираните посещения, които съм правил в централната страда на МВР, на ул.“Шести септември“ №29, за периода 2009 – 2013г. (когато Цветан Цветанов бе министър), е общо 40, т.е. много повече от твърденията на Цветанов за не повече от седем проведени срещи между нас. Какви са били темите на провежданите между нас разговорите следва да питате него – не е в мой стил да коментирам същите, но представената от мен справка доказва един вече безспорен за мен факт, а именно, че Цветан Цветанов е лъжец.


Искам да подчертая също, че аз съм се срещал и с други политически фигури от ПП "ГЕРБ“, но не коментирам тези срещи, защото не съм бил предизвикан да го направя. Коментирам единствено срещите си с Цветан Цветанов именно защото бях провокиран от Цветанов, но не защото съм засегнат лично, а защото Цветан Цветанов с лъжливите си изявления се опитва да дискредитира трети лица, което считам за недопустимо".

Тези 40 срещи, за които твърди Пеевски, едва ли са изненада, при положение, че през цялото управление на ГЕРБ, медиите, контролирани от Пеевски, всеотдайно обслужваха правителството и безцеремонно атакуваха опонентите му. Самият Пеевски заяви по-рано, че медиите му опъвали "чадър" над "престъпни босове" по настояване на Цветанов. Ситуацията се промени рязко след като ГЕРБ загубиха властта и медиите, контролирани от несъстоялия се шеф на ДАНС, се обърнаха срещу бившите управляващи и работят в услуга на сегашната власт. Пеевски загатна и каква е причината за това "обръщане" - той разрбал, че бившият вътрешен министър го следи и подслушва. 

Интересна подробност е, че през септември м.г. вътрешният министър Цветлин Йовчев отказа да отговори на кои дати, при кого и с каква цел депутатът от ДПС Делян Пеевски е влизал в сградата на вътрешното министерство през последните четири години. Запитването бе отправено от в. "Капитал" и получи отрицателен отговор, защото искана информация, макар да не е държавна и служебна тайна, засяга интересите Пеевски, а той категорично отказал МВР да дава отговор.

В сряда Цветлин Йовчев обясни, че сега искането за справката е от самия Пеевски, а отговорът бил даден бързо, защото бил подготвен за предоставяне на "Капитал".

Писмото, което МВР е изпратило до Пеевски, е адресирано не до официалната му месторабота – Народното събрание, а до ул. "Екзaрх Йосиф" 119. На този адрес са регистрирани всички фирми, които имат пряко отношение към медийния бизнес на Ирена Кръстева - "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, "Балканска медийна компания" ЕАД (която е собственик на редица имоти, които Пеевски ползва, като например парк-хотел Берлин в Бояна), "Компкат Меридиан" ЕООД, "Пресмаркет" ЕООД, "Си Ди Дивелопмънтс 1" АД, "Телеграф" ЕООД, "Монитор" ЕООД, "Престрафик" ЕООД, "Политика Днес" ЕООД, пише "Капитал". На този адрес е и седалището на дружеството за приятелство между България и Оман, на което Ирена Кръстева е председател.

Разказвайки пред Пик в понеделник какви "услуги" е вършил за бившия вътрешен министър, Пеевски говори за "моите медии", макар че в декларациите си пред Сметната палата и за конфликт на интереси никога не е декларирал, че е собственик на медии.

В сряда Пеевски реши да изясни този въпрос в ново интервю пред Пик, където заяви:

"Публичен факт е, че това са медиите на моето семейство, на моята майка. Казах го чисто символно. Аз не принадлежа ли към своето семейство?".

Медиите са посочени "в декларацията на майка ми", допълва той, без да уточнява в коя декларация.

"Нито аз, нито моето семейство ще се откажем от изнасянето на истината за въпросния кръг "Капитал”, кръга на Иво Прокопиев и неговия съдружник Росен Плевнелиев. Ще бъдем гарант, че истината за техните далавери ще излезе на бял свят", заканва се Пеевски. Неговите медии са ангажирани с тази задача от доста време, но до момента не са извадили нито един факт или доказателство.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: