Дебати в първия работен ден на парламента:

Пеевски към Цветанов: "Имате ли срам?" Цветанов: "Да ви припомня ли Фози?"

Депутатът от ДПС Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Първият работен ден на 42-то Народно събрание започна с продължение на политическите нападки между парламентарните фракции, взаимно напомняне на стари прегрешения и споделени подозрения за готвени нови.

Размяната на реплики продължи близо час без принос към същността на решавания въпрос.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев влезе в словесен спор с Искра Фидосова (ГЕРБ), която бе председател на правната комисия в предишното народно събрание и еднолично успяваше да наложи решения в интерес на партията си.

"Преди вас е имало практика, имало е дебати, раждали са се добри неща за България. Начинът, по който се опитвате да ни учите на парламентаризъм със скромния си тригодишен опит, е меко казано, нахален”, каза Цонев.

"Има нови народни представители и те не са запознати с лицемерната демагогска същност на стила "Фидосова", включи се към атаката срещу Фидосова и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Вашите мотиви са да бавите, защото през това време готвите конституционни съдии, кажете на колко съдии се обаждате, за да касирате изборите. Вашата цел е да обработвате конституционните съдии, за което вече имам данни и ще ги разкрием”, посочи той.

"Винаги съм се изненадвала от арогантността, с която отричате всички факти", влезе в словесен спор с Цветан Цветанов депутатът от левицата Корнелия Нинова. "Четири месеца ви чакахме да дойдете в НС и да дадете обяснение пред парламента. Сега ми заставате тук в позицията на принципен и последователен човек. Очевидно в този парламент ще оправдавате позицията на Бойко Борисов от 41-ото НС, тогава той нарече депутатите безделници. Ако не ви се работи в този парламент, оставете ни да свършим работа”, заяви Корнелия Нинова от Коалиция за България.

"Г-н Цветанов, погледнете ме в очите - имате ли срам. Първо ще дадете обяснения за СРС-та и подслушванията, уведомихте ли комисиите, когато го правихте? Искам отговор, имайте срам". Така депутатът от ДСП Делян Пеевски се включи към атаката срещу Цветанов.

Острите думи на Пеевски маркират новия курс, който контролираните от него и майка му Ирена Кръстева медии поеха от ранната пролет. Дотогава вестниците "Монитор", "Телеграф", "Уикенд", телевизия ТВ7 и други провеждаха политика на безусловна подкрепа на ГЕРБ, на тогавашния премиер Бойко Борисов и на вицепремиера му Цветан Цветанов. След това настана рязко обръщане на позицията и от поддръжници медиите от групата на Пеевски - Кръстева се превърнаха в най-остри критици на бившите управляващи.

Цветанов отвърна, че няма нищо, което да е доказано за незаконните подслушвания.

"За подслушванията – очаквам с нетърпение повдигането на обвинението ми. Вчера съм декларирал в деловодството и съм заявил, че съм готов да се освободя от този си имунитет", заяви той и премина в обичайна атака към БСП.

"Не се страхувам от вас, защото ние сме принципни. Нинова (към депутата от левицата Корнелия Нинова - бел. ред.), когато излизате да говорите, спомняте ли си за "Фронтиер” и "Р. Овч.”? Аз ще ви припомня Фози. Това са взаимосвързани неща, защото, когато беше разбита контрабандната схема за цигарите, бяхте с човека, който защитавате – Фози, и се обаждахте, за да може да бъде запазен на работа".

"Има поне три разлики между мен и представители на ГЕРБ. През 2007 г. бях заподозряна, че съм упражнявала натиск върху следователи по дело. Никой не е чувал разговори между мен и следовател, но цяла България чуха как Борисов упражнява натиск върху прокурор”, отговори в лично обяснение Нинова.

"Прокуратурата се произнесе, че не съм извършила престъпление. За вас тепърва ще се произнесе. В момента аз заставам пред вас с чисто име. Вие предстои да си изчистите имената, докато не го направите, нямате право да говорите за морал”, заяви тя.

А Мая Манолова напомни новия статут на Цветан Цветанов: "Ще трябва да свиквате с новата си роля на редови народен представител и не на министър, който си присвояваше да чете СРС, да казва лъжи, да засипва с безумни обвинения. Аз разбирам, че хаосът в главата ви е огромен, крайно време е да сложа някакъв ред в четените и недочетени СРС-та, които се отнасят за Кюстендил. Лицето, което покровителстваше Фози, е депутат от Кюстендил и в предишния, и в този парламент, но той не е от БСП и Коалиция за България, а е от ГЕРБ и се казва Кирил Калфин. Той работи 10 години с Георги Владимиров – Фози”, заяви Манолова.

Размяната на спомени бе прекратена по искане на депутата от левицата Ангел Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България