Пеевски коригира декларацията си за конфликт на интереси

Депутатът обаче не е объркал формуляра пред Сметната палата

Сн.: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е нанесъл „техническа“ корекция на декларацията си за конфликт на интереси на 12 декември, става ясно от публичния регистър по закона.

"Поради техническа грешка в декларацията от 16 май 2017 г. следва цифрата 10 000 дяла от Intrust Ltd да се чете 20 000 дяла", е написал Пеевски.

Intrust е регистрирана в Обединените арабски емирства. Чрез нея Пеевски е собственик на вестникарската империя, състояща се от вестниците "Монитор", "Телеграф" и др., както и контролира "Техномаркет", преди да я прехвърли в друга дубайска фирма. Пеевски за пръв път обяви собствеността си в Intrust през 2015 г. Компанията обаче е едноличен собственик на капитала на "НСН Инвестмънт" ООД от юни 2016 г. Тогава Пеевски прехвърля дела си.

През май тази година депутатът е декларирал актуално участие в две търговски дружества – Proof Method Marketing – 14 500 дяла и Intrust Ltd – 10 000 дяла.

Обявил е още различни дялове в няколко дружества, в които е участвал 12 месеца преди избирането му – Био Уотър ООД, Био Уотър Инвестмънт ООД, НСН Инвестмънт ООД, Redwood Capital Ltd, UNO De Senso Group Ltd, Rich International Ltd, Al Entisar General Enter Prises Co, БМК АД.

По последни данни от Търговския регистър Пеевски е свързан официално само с две български компании - НСН Инвестмънт ЕООД и Балканска медийна компания ЕАД, като последната обаче е заличена на 19 декември.

Според сайта Клуб Z в последно време в "НСН Инвестмънт" са се влели 4 фирми - "Нова българска медийна група холдинг", "Балканска медийна компания" - издавали досега вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". Справка в Търговския регистър показва, че компаниите са заличени. Другите две фирми са "Табако Инвестмънт" и "Десентиа България", чийто предишен собственик е едноименна фирма, регистрирана на Сейшелите.

През втората половина на 2015 г. до началото на 2016 г. Делян Пеевски предприе кратка кампания по изсветляване на част от собствеността си. В края на август 2015 г. той се разкри като собственик на 5% в “Булгартабак” чрез компанията "НСН Инвестмънт". Впоследствие той взе и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Депутатът получи одобрение да влезе и в „Техномаркет“, а поиска да купи и врачанския торов завод „Химко“, но впоследствие се отказа. През февруари 2016 г. обаче Пеевски обяви, че излиза от „Булгартабак“, а по-късно започна нов процес по прехвърляне на бизнеса на офшорки.

Освен обявеното пред Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси на 16 май 2017 г. Пеевски е внесъл и друга своя публична декларация – тази за имуществото пред Сметната палата за 2016 г. Преди дни институцията отказа да прати депутата на данъчна проверка въпреки видимото несъответствие между заплатата му на народен представител от около 3000-4000 лв. на месец и официално декларираните от него около 17 млн. лв. депозити и 62 млн. лв. стойност на притежаваните от него компании, предимно чуждестранни.

Прави впечатление, че има съответствие между обявеното от Пеевски пред Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и Сметната палата.

Пред палатата обаче депутатът не е направил техническа грешка и е обявил всичките си 20 000 дялове в Intrust още на 16 май 2017 г.

Според документа най-скъпото притежание на депутата са книжата му в Mercury Holding Ltd – 39 млн. лв., а други близо 10 млн. лв. е стойността на дела му тъкмо в Intrust Limited. Той е декларирал и още близо 7 млн. лв. в Proof Method Marketing и 4 млн. лв. в Интръст ЕАД.

Споделяне

Още от Бизнес