Пеевски купи винарна на Тодор Живков и цар Киро

"Стара изба-Първенец" в село Храбърско е придобита за 3.5 млн. лв.

Пеевски купи винарна на Тодор Живков и цар Киро

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече е собственик и на винарска изба. Компанията му "НСН Инвестмънт" е придобила "Старата Изба - Първенец", която се намира в землището на пловдивското село Храбрино за 3.5 млн. лв. чрез публична продан в края на миналата година, съобщи "Капитал". Сделката е отразена в имотния регистър, показа справка на Mediapool.

Предмет на сделката е имот от 14 декара и два комплекса - стара и нова част, които включват ракиджийник, ресторант, изби, енотека, спортна зала, шест стаи и т.н. Началната цена на публичната продан е била 1.5 млн. лв.

Цената се е вдигнала по време на публичното наддаване и е достигнала до 3.5 млн. лв., по думите на частния съдебен изпълнител Петко Илиев, при когото е било изпълнителното дело, уточнява изданието.

Имотите са на фирмата "Старата изба - Първенец", чийто собственик Иван Панчев е имал дълг от 746 хил. евро към 71-годишната Минка Иванова. Този борч става причина за образуване на изпълнителното дело.

От Живков през Цар Киро до Пеевски

Според представянето на "Старата изба - Първенец" от предишния ѝ собственик тя е основана в края на на ХІХ век, а по време на социалистическия режим придобива статут на резиденция на Тодор Живков, който е имал собствена колекция вина там.

В средата на 1090-те години избата е придобита от Димитър Мишев, като според публикации в медиите, той е бил един от наследниците и е изкупил дяловете на останалите. По това време избата става популярна с ракията "Стария дъб", която дори излиза на международния пазар.

През 2003 г. Димитър Мишев е открит прострелян в джипа му, като според МВР става дума за самоубийство, провокирано от финансови затруднения. Според публикации в медиите Мишев е взел заем от близо 500 хил. долара от Кирил Рашков - Цар Киро, по който гарант е бил Ветко Арабаджиев, но не е бил в състояние да го погаси. Според публикация на "Дневник" от 2003 г. вземането е прехвърлено на варненската група ТИМ.

През 2004 г. избата е придобита от фирмата "Старата Изба - Първенец", чиито собственик е пловдивчанина Иван Панчев, който дълги години е бил в управлението на "Ловико Сухиндол", също свързана с варненската група.

От репортаж в регионална медия за честването на Трифон Зарезан през 2013 г. става ясно, че избата е била посетена от тогавашния френски посланик Филип Отие и областния управител Здравко Димитров. В "замъка", както е наречен комплекса от медията, има и музейна сбирка, а от стените гледат Георги Димитров, Тодор Живков и Ленин.

Фирмата-купувач

В обръщение до медиите, изпратено в сряда Делян Пеевски заяви, че не е олигарх и единственият му бизнес са медиите.

Това негово твърдение обаче се разминава с подадената от него декларация за конфликт на интереси.

"НСН Инвестмънт" е основана през юли 2015 г. от майката на Пеевски Ирена Кръстева, но впоследствие стана негова собственост. В момента едноличен собственик на "НСН Инвестмънт" е "Интръст ЛТД" (Intrust LTD), регистрирана в Обединените арабски емирства, която Пеевски декларира, че притежава.

"НСН Инвестмън" притежава дялове в седем търговски дружества. Сред тях са "Дам" ЕООД, в чийто капитал е ресторант в Лозенец и "Комсо Табако", през което Пеевски участваше в собствеността на завода за опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин".

Наскоро друга компания, чрез която депутат имаше миноритарен дял в "Булгартабак" - "Табако инвестмънт", се вля в "НСН Инвестмънт".

Друга инвестиция на "НСН инвестмънт" беше конjролният пакет акции в "Техномаркет България", купен през 2016 г. В последствие участието беше продадено на дубайския акционер в "Булгартабак" – "Ти Джи ай Мидълийст" (TGI Middle East), а през 2017 г. вече е сред активите на "Благоевград БТ".

През 2015 г. в "НСН Инвестмънт" са прехвърлени десетки имоти, придобити през последните 6-7 години от "Балканска медийна компания" - фирмата чрез която Ирена Кръстева беше собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика".

В НСН през последните години имаше и нови придобивки като сградата на бТВ, а наскоро влезе и друго дружество за имоти, което преди това беше собственост на косвено свързаната с политика "Алфа медиа груп". Става въпрос за "Е.К.П.И.", което вече се казва "НСН-СТ", което има 165 дка парцел край Троян.

През 2017 г. дружествата издаващи вестниците, както и повечето имоти, бяха прехвърлени в българското "Интръст", 100% собственост на Пеевски.

Споделяне

Още от Бизнес