Пеевски може да остане без депутатска заплата заради БСП

Социалистите обявиха, че се отказват от заплатите си

Делян Пеевски при едно от редките му стъпвания в парламента, архивна снимка БГНЕС

Управляващите обмислят да оставят депутатите от БСП без заплати заради това, че напуснаха парламента. Покрай социалистите обаче без заплата може да остане и медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, който не стъпва в парламента, но си извинява отсъствията и взема възнаграждението си на народен представител.

Заради решението на БСП да бойкотират работата на парламента, управляващите смятат да направят поправки в правилника за дейността на Народното събрание. По-късно в четвъртък депутатите от левицата обявиха, че сами се отказват от възнагражденията си. Това обаче не означава, че управляващите ще се откажат от намеренията си да променят правилника.

Засега социалистите отсъстват неоправдано и получават една трета от заплатата и от допълнителните си възнаграждения за работата си в парламентарни комисии, взимат пари и за нещатни сътрудници.  Така въпреки отсъствието си, депутатите от БСП могат да получават средно около 2000 лв.

ГЕРБ и ОП поискаха това да се промени и отсъстващите по неоснователни причини да не получават никакви пари.

"Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни и да се знае. Ние като бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 г. не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание“, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Управляващите обаче очакват от БСП да се опитат да си оправдаят отсъствията с  извинителни бележки от ръководството на парламентарната им група. Ако това стане - социалистите ще получават пълната си заплата, независимо че не са в парламента.

Затова лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска поправки не само за неоправданите, но и за оправданите отсъствия. "Няма значение от коя партия си, ако не идваш на работа, няма да получаваш пари", каза Сидеров.

Ако това стане, не само социалистите няма да получават заплатите си, но и Пеевски. В момента всеки месец отсъствията му се оправдават по "уважителни причини" от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и от председателя на парламента Цвета Караянчева. Не е ясно обаче какви са основанията за това.

От ДПС коментираха идеята за поправки лаконично. Казаха, че ще изчакат поправките да бъдат внесени и ще проведат дебат по тях. По думите им  обаче, работата на депутатите е да са в парламента.

Халил Летифов от движението коментира, че народните представители трябва да работят и да носят отговорността, за която са изпратени в парламента. "Смятам, че ние от ДПС правим точно това“, заяви Летифов, но на практика съпартиеца му Делян Пеевски не изпълнява ангажиментите си.

Попитан дали депутати, които не идват на работа, трябва да получават заплата, той заяви: "Ние смятаме, че народните представители трябва да работят. Те имат ангажименти не само в парламента, а и извън него".

Депутатите от БСП се отказаха от заплатите си преди да са им ги взели

От БСП решиха сами да се откажат от заплатите си след днешните заявки на управляващите. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, че народните представители от БСП се не искат да получават заплатите си.

Уважаема госпожо председател, уведомявам ви, че народните представители от Парламентарната група „БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от Народното събрание, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Парламентарната група няма да получава и възнаграждение за периода на отсъствие от парламента“, написа Нинова на Караянчева и призова управляващите да вземат под внимание и старото ѝ настояване за намаляване на заплатите на всички депутати.

Нинова се оплака, че ГЕРБ плашели кметове да не се срещат с нея

ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП - това е написала лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си в социална мрежа, цитиран от партийния пресцентър.
Нинова е описала, че е била поканена от Сдружението на кметове на малки общини на среща във Видин и тя приела поканата. Било уговорено срещата да бъде в залата на общината, а участие заявили кметове от цялата страна от различни партии.

"Разбира се, режимът взима мерки. Уведомена съм от сдружението, че вчера залата е отказана. Пусната е заповед до кметовете да не участват в работно време в срещи, извън работните им места. Кметовете на ГЕРБ са заплашени, че ако се срещнат с мен, ще носят тежки последици (това го знам от някои от тях, които въпреки това ще дойдат)" , допълва Нинова. По думите ѝ по същото време на кметовете им било организирано обучение - в работно време, извън работното място.

Нинова е допълнила, че среща ще има "заради тежкия живот на българите, живеещи в малките населени места. "Ще намерим и решение на проблемите им. Но решението - ще се противопоставим ли на този режим на управление със заплахи, държане в подчинение и всяване на страх, е ваше", е добавила тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли обвиненията на Нинова. Фалшивата новина от Корнелия Нинова, че плашим кметове да не се срещат с нея, само ще отблъсне членовете и симпатизантите на БСП, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?