Пеевски не отиде в парламента, а Станишев онемя

Бойко Борисов не желае да коментира решението на КС, което партията му остро разкритикува

Сн. БГНЕС

Делян Пеевски не се появи на работа в сряда, но решението на Конституционния съд (КС) от предния ден да го остави депутат и последвалото отворено писмо на неуспелия председател на ДАНС изглежда бяха зомбирали парламента. Лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ по всякакъв начин се опитваха да бягат от коментари за събитието и да се правят, че нищо особено не се е случило, а ръководството на Народното събрание вкара за обсъждане отклоненото преди седмица искане на "Атака" да не се допускат бежанци от Сирия.

 

Независимо, че ГЕРБ излезе снощи с остра декларация, определяща решението на КС като резултат от "политическия натиск" на БСП, ДПС и "Атака", превръщащо КС в "защитник на новото политическо мнозинство", лидерът на партията Бойко Борисов настоятелно отклоняваше всякакви коментари на тази тема. Той на няколко пъти бе питан дали Пеевски е легитимен депутат, след като тълкуването на КС не е еднозначно и конституционните съдии на практика не успяха да излязат с решение, поради което статуквото се запази.

 

"Делян Пеевски е избран депутат от Пазарджишкия район. Аз избягвам коментари на решения на КС. Конституционните съдии имат възможност в мотивите си в решенията да кажат всичко, каквото са искали да кажат”, отговори Борисов пред репортери в парламента.

 

Станишев и Местан спряха Пеевски за шеф на ДАНС

 

"Аз с по-голям интерес бих коментирал писмото на г-н Пеевски, в което казва, че контрабандата, корупцията и още нещо са го спрели от шеф на ДАНС. Доколкото помня от моята памет от парламента и от гласуването, това бяха Станишев и Местан. Те оттеглиха неговата кандидатура и предложиха Писанчев. Така че аз бих насочил своето внимание тук – коя част от контрабандата или корупцията, за която по същия начин говори днес и президентът Първанов – за обкръжението на Станишев, което е направило всичко това”, продължи Бойко Борисов.

 

Самият Пеевски посочва в писмото си, визирайки ГЕРБ, че ""здравият" и инкриминиран съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици, които, вместо да се борят срещу криминалните схеми в икономиката, решиха да ги подчинят на себе си и партийния си интерес", не са позволили той да стане председател на ДАНС.

"Убеден съм, че незабавно че трябва да има избори, ново мнозинство, нов парламент, за да може както ни подредят хората, да проявим разум ние политическите лидери и да седнем и да говорим", призова той.

 

Репортерите дълго преследваха и лидера на ДПС Лютви Местан, който в крайна сметка склони да направи кратък коментар на случилото се, стриктно придържайки се към тезите от писмото на Пеевски, които от своя страна резюмираха публичните разсъждения на самия Местан по темата за "сатанизирането" на медийния магнат и правата му.

 

"Най-важното е, че той е избран от суверена", заяви Местан.

 

Запитан дали Делян Пеевски е олигарх, каквото допускане направи преди време лидерът на БСП Сергей Станишев, Лютви Местан отговори: Аз бях първият политик, който призова моралните съдници на олигархията да говорят с конкретни имена и факти.

 

На въпрос, след като считат, че образът на Делян Пеевски всъщност е съвсем чист и несправедливо "сатанизиран", защо бягат от отговор кой го предложи за шеф на ДАНС, Местан заяви: Казвам ви за сетен път – Делян Пеевски бе предложен на парламента формално от министър-председателя Пламен Орешарски, като кандидатурата бе съгласувана с двамата лидери на политическите партии, които подкрепят кабинета.

 

Запитан кой тогава неформално предложи Пеевски, лидерът на ДПС повтори същото.

 

Безрезултатни останаха усилията на репортерите да изкопчат какъвто и да е коментар по същата тема от лидера на партията – мандатоносител на правителството Сергей Станишев. Сподирян от журналисти, той вървеше и мълчеше.

 

Едва в края на парламентарния ден Станишев направи кратък коментар пред неуморно следащите го представители на медиите.

"Не разбирам какво ме питат медиите за решенията на Конституционния съд. В една правова държава те не се коментират, а се изпълняват", заяви той. И допълни "Обърнете внимание, че трима от съдиите, които са гласували в посока, че Делян Пеевски запазва статута си на народен представител, са от парламентарната квота на ГЕРБ".

 

Пореден фарс с кворума в НС

 

Иначе първият работен ден на НС за тази седмица започна с кворум и със станалите традиционни процедурни трикове около формирането му. В началото се регистрираха 122 депутати. Удовлетворението на парламентарното ръководство от успешното начало бе временно. Сред въпросните 122-ма души не фигурираха депутатите от ГЕРБ, които бяха в залата, но както правят напоследък, не се регистрираха.

 

Преди гласуването на седмичната програма на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ поиска квесторите да преброят депутатите в залата. Преброяването отчете 200 депутати. След това Цветомир Михов от ГЕРБ поиска председателят на НС да зачете тази регистрация и така да се вдигне нужния кворум за приемане на рeшения - от 62 на 101.

"Това, което в момента се случва в парламента, е поредният фарс. 204 души в парламента – 66 кворум. Аз се регистрирах, за да покажа отново, че Станишев го няма на работа. Пак закъсня – дойде в 9.30 часа”, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Междувременно протестиращи се събираха при служебния вход на Народното събрание и освиркваха народните представители заради решението на КС, което на практика възстановява депутатския статут на Делян Пеевски. Зад загражденията имаше паркирани няколко автомобила на жандармерията.

Искането на ГЕРБ до КС за прекратяване на депутатския мандат на Пеевски заради несъвместимост не е уважено, следователно Делян Пеевски е народен представител, коментира депутатът от БСП и зам.-председател на НС Мая Манолова. "Разделението (на мненията на членовете на КС-бел.ред.) се е случвало и друг път. Практиката да се коментират съдийски решения считам за недопустима”, допълни Манолова.

 

"Позицията ни е, че след уволнения на доказани специалисти, очевидно коалицията между БСП, ДПС и "Атака” е овладяла и КС”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България