Пеевски не разрешил на МВР да съобщава за негови срещи с вътрешния министър

КС ще се произнесе на 24 септември дали неуспелият шеф на ДАНС е все още депутат

Делян Пеевски имаше малко, но знакови изяви като депутат в настоящия парламент. Сн. БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отказа да отговори на кои дати, при кого и с каква цел депутатът от ДПС Делян Пеевски е влизал в сградата на вътрешното министерство през последните четири години. Това съобщи в понеделник "Капитал", позовавайки се на официален отговор на МВР по Закона за достъп до обществена информация.

От министерството са преценили, че поисканата информация не е държавна и служебна тайна, но засяга интересите на трето лице - Делян Пеевски. Това мотивирало МВР да го попита дали е съгласен да бъде предоставена тази информация, но той категорично е отказал.

Поради тази причина и МВР не пожела да предостави поисканите данни.

По време на управлението на ГЕРБ Делян Пеевски е забелязван на няколко пъти да влиза във вътрешното министерство, а автомобилите и охраната му да бъдат паркирани пред самия централен вход на МВР, пише още "Капитал".

Малко преди Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и главният прокурор Сотир Цацаров влязоха в задочен спор за това кой, кога, къде и с кого го е заварил.

В парламента Цветанов каза, че на работна среща в кабинета му в МВР главният прокурор Сотир Цацаров пристигнал заедно с Делян Пеевски.

Впоследствие Цацаров отговори: "Дори да съм толкова некоректен и невъзпитан, пропускателният режим в МВР, особено този по времето на министър Цветанов, едва ли допуска такава волност от всеки, бил той и главен прокурор. На тази служебна среща влязох в кабинета не водейки никого, заварих там народния представител Делян Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на вътрешния министър."

На сходно запитване председателят на ДАНС Владимир Писанчев показа по-либерално отношение към достъпа до обществена информация и предостави пълен достъп, без да намира за необходимо да пита Делян Пеевски. От отговора му става ясно, че Пеевски е влизал в агенцията само в деня, в който беше избран начело на агенцията – 14 юни, като не е получил акаунт за достъп до информационните ресурси, не се е запознавал с дела на оперативен отчет и не е издавал заповеди и разпореждания.

В този ден той обаче успя даде едно интервю от кабинета си на председател на ДАНС, както и да присъства на среща с вътрешния министър и главния прокурор. Същата вечер десетки хиляди хора се събраха да протестират в София срещу назначението на Пеевски, възприемано като символ на задкулисния олигархичен модел в управлението.

Веднага след това той обяви, че се оттегля, а Народното събрание спешно отмени избора, определяйки го като "грешка", без да обясни в какво се състои грешката.

Междувременно се отвори нов казус – дали Делян Пеевски е все още депутат, след като се е заклел като председател на ДАНС, но не е подписал акт за встъпване в длъжност и е оттеглил оставката си като народен представител. По този повод в Конституционния съд постъпиха две питания – едното от управляващите, другото от ГЕРБ, но съдът досега не се е произнесъл, а Пеевски не ходи в парламента.

В понеделник КС съобщи, че ще се произнесе на 24 септември. Съобщението, обнародвано в рубриката "Новини" на КС, се появи след серия публикации в различни медии, че гледането на делата в КС се отлага по неизвестни съображения, без да има яснота кога и как съдът ще се събере на заседание.

От съобщението се разбира също, че на 24 септември КС ще заседава и по процедурни въпроси по три други дела - по допустимостта на искането за обявяване за противоконституционно решението на парламента за предсрочното прекратяване на мандата на шефа на НЗОК Пламен Цеков; по определение за назначаване на вещи лица по едното от делата за касиране на изборите, докладвано от Пламен Киров, и по определение за искане на допълнителни доказателства по делото за прекратяване на мандата на депутата от БСП Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?