Пеевски не разрешил на МВР да съобщава за негови срещи с вътрешния министър

КС ще се произнесе на 24 септември дали неуспелият шеф на ДАНС е все още депутат

Делян Пеевски имаше малко, но знакови изяви като депутат в настоящия парламент. Сн. БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отказа да отговори на кои дати, при кого и с каква цел депутатът от ДПС Делян Пеевски е влизал в сградата на вътрешното министерство през последните четири години. Това съобщи в понеделник "Капитал", позовавайки се на официален отговор на МВР по Закона за достъп до обществена информация.

От министерството са преценили, че поисканата информация не е държавна и служебна тайна, но засяга интересите на трето лице - Делян Пеевски. Това мотивирало МВР да го попита дали е съгласен да бъде предоставена тази информация, но той категорично е отказал.

Поради тази причина и МВР не пожела да предостави поисканите данни.

По време на управлението на ГЕРБ Делян Пеевски е забелязван на няколко пъти да влиза във вътрешното министерство, а автомобилите и охраната му да бъдат паркирани пред самия централен вход на МВР, пише още "Капитал".

Малко преди Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и главният прокурор Сотир Цацаров влязоха в задочен спор за това кой, кога, къде и с кого го е заварил.

В парламента Цветанов каза, че на работна среща в кабинета му в МВР главният прокурор Сотир Цацаров пристигнал заедно с Делян Пеевски.

Впоследствие Цацаров отговори: "Дори да съм толкова некоректен и невъзпитан, пропускателният режим в МВР, особено този по времето на министър Цветанов, едва ли допуска такава волност от всеки, бил той и главен прокурор. На тази служебна среща влязох в кабинета не водейки никого, заварих там народния представител Делян Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на вътрешния министър."

На сходно запитване председателят на ДАНС Владимир Писанчев показа по-либерално отношение към достъпа до обществена информация и предостави пълен достъп, без да намира за необходимо да пита Делян Пеевски. От отговора му става ясно, че Пеевски е влизал в агенцията само в деня, в който беше избран начело на агенцията – 14 юни, като не е получил акаунт за достъп до информационните ресурси, не се е запознавал с дела на оперативен отчет и не е издавал заповеди и разпореждания.

В този ден той обаче успя даде едно интервю от кабинета си на председател на ДАНС, както и да присъства на среща с вътрешния министър и главния прокурор. Същата вечер десетки хиляди хора се събраха да протестират в София срещу назначението на Пеевски, възприемано като символ на задкулисния олигархичен модел в управлението.

Веднага след това той обяви, че се оттегля, а Народното събрание спешно отмени избора, определяйки го като "грешка", без да обясни в какво се състои грешката.

Междувременно се отвори нов казус – дали Делян Пеевски е все още депутат, след като се е заклел като председател на ДАНС, но не е подписал акт за встъпване в длъжност и е оттеглил оставката си като народен представител. По този повод в Конституционния съд постъпиха две питания – едното от управляващите, другото от ГЕРБ, но съдът досега не се е произнесъл, а Пеевски не ходи в парламента.

В понеделник КС съобщи, че ще се произнесе на 24 септември. Съобщението, обнародвано в рубриката "Новини" на КС, се появи след серия публикации в различни медии, че гледането на делата в КС се отлага по неизвестни съображения, без да има яснота кога и как съдът ще се събере на заседание.

От съобщението се разбира също, че на 24 септември КС ще заседава и по процедурни въпроси по три други дела - по допустимостта на искането за обявяване за противоконституционно решението на парламента за предсрочното прекратяване на мандата на шефа на НЗОК Пламен Цеков; по определение за назначаване на вещи лица по едното от делата за касиране на изборите, докладвано от Пламен Киров, и по определение за искане на допълнителни доказателства по делото за прекратяване на мандата на депутата от БСП Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?