"По-ровен човек от мене няма в тази държава"

Пеевски не се притеснявал от тайните показания на Цветан Василев

Радан Кънев смята за недопустимо прокуратурата да не провери твърденията на банкера

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че не се притеснява от нотариално заверените показания на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, които той обяви, че се пазят в няколко сейфа и ще бъдат огласени, ако с него се случи нещо.

Коментарът му бе повод интервюто на банкера пред "Гласове" от неделя, в което твърди, че Пеевски го е изнудвал да му прехвърли безвъзмездно няколко ключови дружества и след като той отказал, Пеевски атакувал бизнеса му, използвайки "силата на държавата, подкрепен от почти всички политически сили".

"Никакъв отговор. Според мен г-н Василев се опитва да отклони и много да елементаризира спора, че е между мен и него. Нямаме спор. Да си отговаря пред държавата, да обяснява защо прехвърля тези активи по 1 евро. С мен той няма друга тема", каза депутатът от ДПС в сряда пред журналисти в парламента.

Подобно на лидера си Лютви Местан, който преди ден призова банкера да не крие показанията си, а да ги даде на главния прокурор Сотир Цацаров, Пеевски обяви: "Изобщо не се притеснявам. Да отваря всички сейфове, вчера ясно го заявихме".

"Той го твърдеше преди година още, това вече е проверено. Дори тези лица, които той визира (Бисер Лазов, който е бил дясна ръка на Василев, но вече е свидетел на прокуратурата срещу него и адвокатът Александър Ангелов, чрез когото Пеевски бил поискал смяната на собствеността на дружествата), казват, че няма такива разговори", продължи Пеевски.

По думите му Василев "не може да обяснява, че нещо някъде крие и излъчва някакви послания незнайно към кой". Депутатът добави, че не знае от какво се страхува Василев, за да не иска да се прибира в България: "От мен със сигурност няма от какво да се притеснява".

По повод коментара на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че е недопустимо прокуратурата да не провери твърденията в интервюто на собственика на КТБ, Пеевски демонстрира увереност: "Да ме проверяват, колкото си искат. По-ровен човек от мен в тази държава няма".

Радан Кънев: Има достатъчно данни за престъпления на Пеевски и Василев

"Има достатъчно сведения в интервюто на Цветан Василев за престъпленията на двама души – Делян Пеевски и Цветан Василев, за да се самосезира прокуратурата по случая", коментира малко по-рано пред Кънев пред Нова телевизия.

"Не се случва нищо, защото съдебната ни система не е реформирана. Вместо да се самосезира, главният прокурор стои настрана и не се интересува. Това е недопустимо. Тревожно е, че главният прокурор не иска да предприеме подобни действия ", възмути се лидерът на ДСБ.

Още преди два дни Сотир Цацаров отхвърли всякаква възможност да се занимава с твърденията на Цветан Василев.


Радан Кънев каза още, че "КТБ е била политически инвестиционен фонд".

"Спестяванията на хората не са били използвани за нормални банкови дейности, а за създаването на компании със специално предназначение, които не са имали никакви обезпечения. Такива компании са придобивали основни стратегически компании в България. Интересно е това, което казва Василев за "Южен поток" и, че три от фирмите в проекта са на Пеевски", поясни той.

Радан Кънев каза също, че бездействието на институциите по отношение на "ортаклъка между Пеевски и Василев" е било и по време на първото управление на ГЕРБ. Сега той настоява институциите да следят с повишено внимание действията на Българската банка за развитие.

Междувременно лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов заяви пред Нова телевизия, че Цветан Василев никога не е търсил подкрепа от него, докато бе президент между 2002 и 2012 година.


"Не съм стоял на опашки, за да се срещам с Цветан Василев, ако е имало официални срещи, то е било да се обсъжда ситуацията в икономиката", заяви Първанов.

Той все пак уточни, че "когато в банката му бяха 70% от държавните средства сме се виждали, просто защото тогава той беше "Мистър икономика" – категорично г-н Василев не е искал протекции от мен, защото и по времето на Борисов, и по времето на Орешарски, аз бях в немилост и не можех да му бъда полезен".

По темата "Южен поток" Първанов коментира, че една от причините проектът да бъде прекратен е, че правителството на Пламен Орешарски го е отдал "на откуп" на частни фактори, но не каза кои са те.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?