Пеевски нежелан и от евролибералите за евродепутат

Лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстадт се опитвал да убеди ДПС срещу кандидатурата, но не успял

Делян Пеевски

Освен европейската десница и левица, и европейските либерали, към които се числи ДПС, са против присъствието на депутата от ДПС Делян Пеевски в Европейския парламент. Както съобщава близкото до ЕК издание EurActiv, лидерът на парламентарната група на Алианса на европейските демократи и либерали – АЛДЕ и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстадт не е успял да убеди ДПС да не номинира Пеевски за член на Европейския парламент.

 

EurActiv напомня, че въпреки критиките и в България, и от Брюксел, Движението за права и свободи постави Пеевски на второ място в евролистата си. Това му гарантира избиране в ЕП, тъй като се очаква партията, представляваща турското малцинство в държавата, да вкара трима представители в ЕП.

 

Верхофстадт опитал да убеди лидерите на ДПС да не създават напрежение с номинацията на 33-годишния бизнесмен, съобщава изданието, позовавайки се на свои източници.

 

Бившият белгийски премиер е направил такова съобщение както в директен разговор с водача на листата на ДПС Филиз Хюсменова, която е настоящ евродепутат и член на бюрото на АЛДЕ, така и в телефонен разговор с лидера на ДПС Лютви Местан. Въпреки настояванията му, Верхофстадт получил студен отговор и Пеевски бе номиниран.

 

Изданието припомня, че през юни миналата година българският парламент избра Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Изборът почти свали от власт двуседмичното правителство на Пламен Орешарски, който е начело на коалиция между ДПС и БСП с малцинствена парламентарна подкрепа. Народното събрание ревизира вота си, но протестите и исканията кабинетът да подаде оставка продължиха.

 

В родината си Пеевски е възприеман като символ на сенчестата власт, докарала българите до мизерия и разрушила репутацията на страната, напомня EurActiv.

 

Официално Пеевски няма собственост, но се смята, че той контролира огромни икономически интереси и мощна медийна група, чрез която води мръсна война с политическите си опоненти.

 

Верхофстадт казва, че ако Пеевски бъде избран, той не може да разчита на постове, а ще бъде третиран като "депутат от задните редици". "Ако това, което той е иска, е имунитет може да се получи, но известност няма да му бъде дадена", обяснява източник на EurActiv от АЛДЕ.

 

Либералната група в ЕП има горчив опит с друг евродепутат с провалена репутация - Виктор Успакич – бизнесмен, милионер и бивш министър на икономиката на Литва.

 

"Такива депутати – като Успакич и Пеевски, за съжаление, не ни позволяват да критикуваме другите групи за техните евродепутати", казват източниците на EurActiv.

 

Кандидатурата на Пеевски за ЕП вече бе разкритикувана от висши представители и на ПЕС, и на ЕНП. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който оглавява и европейската левица, обаче се дистанцира от позицията на ПЕС и защити издигането на Пеевски, призовавайки да не се "истеризира". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не намери кураж да сподели гласно критичната позиция на висши представители на ЕНП.

 

Разкритията за позицията на Верхофстадт и АЛДЕ означават, че ДПС и лидерът му Местан, които официално декларират отдаденост на ЕС и европейския либерализъм, са предпочели да жертват авторитета и на партията си, и на АЛДЕ, в името на това Пеевски да стане член на ЕП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?