Пеевски номиниран, защото е преуспял, не е направил нищо лошо, ще помогне за еврофондовете

Тъй като е "достоен и с качества", от Кюстендил го предлагат за водач на евролистата

Пеевски номиниран, защото е преуспял, не е направил нищо лошо, ще помогне за еврофондовете

След Кърджали и Смолян, и областните структури на ДПС в Хасково и Кюстендил номинираха Делян Пеевски за евродепутат. Областният лидер на партията в Кюстендил Емил Венев каза, че депутатът и медиен магнат, чийто избор за шеф на ДАНС взриви гражданското недоволство миналото лято, е предложен за водач на евролистата на ДПС.

"Той е достоен човек, с качества”, каза Венев пред Дарик радио и отхвърли съмненията, че кандидатурата му е наложена от централното ръководство на ДПС.

Преди ден зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов потвърди, че Пеевски ще е в листата за евровота, но предстояло решение на коя позиция. Прогнозите са, че партията ще вкара трима евродепутати, което означава, че ако Пеевски е втори, каквато е неофициалната информация на Mediapool, той със сигурност ще влезе в Европейския парламент. Начело на листата се очаква да бъде екоминистърът Искра Михайлова.

 

Макар да отричат, че номинацията е спусната отгоре, представителите на ДПС, които са го предложили и гласували за него, не могат да изложат и един смислен мотив.

"Лично аз номинирах г-н Делян Пеевски. Мотивите могат да бъдат много, но аз се спирам на това, че той не е направил нищо лошо досега. Винаги е изразявал правилно интересите на нашия електорат в Народното събрание и преди това в държавните институции, това е основното”, каза председателят на Областния съвет на Младежкото ДПС в Кърджали - Байрам Байрам в сряда пред Нова телевизия.

Както се разбра, Делян Пеевски е най-желаният евродепутат според ДПС-Кърджали. Именно той е с най-много номинации, включително и сред младежката структура.

Пеевски и останалите десет са издигнати по следните критерии: "Да познават отблизо функциите на европейските институции, да притежават ценза. По същия начин да владеят добре един от официалните езици в европейските институции”, уточни Байрам Байрам.

Той не намира противоречие в думите си, че Пеевски "винаги е изразявал правилно интересите на нашия електорат в Народното събрание", при положение, че не е стъпвал в Народното събрание от юни м.г., когато бе избран за шеф на ДАНС и малко след това оттеглен заради избухналите граждански протести.

Според официалната информация за депутата Делян Пеевски, публикувана на сайта на НС, неговата единствена активност като народен представител в сегашния парламент, е внасянето на законопроекта за офшорките съвместно с Йордан Цонев. Самият Пеевски нито веднъж не се е изказал за този закон и съвсем не е ясно какъв точно е приносът му. В официалната справка Пеевски не е посочил, че владее какъвто и да е чужд език, но вероятно местните структури на ДПС имат друга информация.

Председателят на Областния съвет на младежкото ДПС твърди, че не знае и какъв точно е бизнесът на Пеевски, но е убеден, че хулите срещу него идвали от псевдополитици.

"Има много политици, които се занимават с бизнес, не виждам нищо срамно в това някой да притежава бизнес. Аз не мога да ви кажа точно какъв бизнес притежава той. За това си има институции, които да разследват. Ако има някакви нередности, именно институциите решават дали има нещо нередно”, каза още Байрам.

Салих Аршински, председател на Областния съвет на ДПС в Смолян, пък изтъква, че Пеевски ще допринесе за по-добрата усвояемост на еврофондовете.

"Все пак той е един успял човек и няма пречка той да бъде номиниран. С неговия опит и капацитет мислим, че той може да бъде полезен и да допринесе в страната да има по-добра усвояемост на европейски фондове“, обясни мотивите за номинацията.

Според неофициална информация Пеевски и в момента добре усвоява еврофондове и средства от държавния бюджет по обществени поръчки и европейски проекти. Но това трудно може да се докаже, тъй като се твърди, че повечето му фирми са скрити зад офшорки. И институциите очевидно не желаят тази тайна да се разбули. Включително и Комисията за защита на конкуренцията скри името на купувача на "Булгартабак холдинг" с обяснение, че зад сделката стои физическо лице и поради тази причина тя не подлежи на регулации.

Салих Аршински също е убеден, че протестите срещу Делян Пеевски са били инсценирани от бившите управляващи. Той увери, че до момента са получили само позитивни отзиви и никой не ги е упрекнал. Според Аршински трите позитивни качества на Пеевски са "млад, образован, преуспял“.

Междувременно издигането на Пеевски за евродепутат даде старт на нов граждански протест. Той се организира в социалната мрежа Фейсбук и е насрочен за сряда, 9 април, от 19 ч. пред Министерския съвет.

Организаторите на акцията са я нарекли "300" - толкова са дните от началото на антиправителствените протести, започнали през юни миналата година след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?