Пеевски обяви, че излиза от "Булгартабак"

Измъква се заради личен риск и защото вече е тотален пасив за фирмите, в които участва, смятат анализатори

Пеевски обяви, че излиза от "Булгартабак"

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че излиза от акционерната собственост на "Булгартабак холдинг" и смята да продаде дела си. В изявление до медиите, разпространено в петък, той заявява, че не може да допусне водената срещу него негативна кампания да се отрази на компанията.

"През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на "Булгартабак“, чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията. Целта на подобни действия е името на "Булгартабак“ да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също, негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак“, посочва той.

"Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на "Булгартабак“, като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие", декларира Пеевски.

В края на август 2015 г. Делян Пеевски се разкри като собственик на 5 процента в тютюневия холдинг чрез компанията "НСН Инвестмънт", в която той държи 90 на сто, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Неофициално обаче се смята, че именно Пеевски контролира "Булгартабак".

Решението му да продаде официалния си дял става в седмицата, като премиерът нареди да бъдат спрени обществени поръчки, за които витаят съмнения, че са спечели от строителни фирми на Пеевски, в които обаче той не фигурира по документи.

Друго събитие, което вероятно го е подтикнало към тази стъпка, е решението на Турция да забрани на Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган да влизат в страната. Според турския вестник "Стар", който е близък до президента Ердоган, сочат Пеевски за "проруски олигарх", чийто "пипала" стигат до Турция и "може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Оттеглянето на Пеевски идва и в момент, в който данъчните извършват проверка за произхода на средствата, с които народният представител е финансирал последните си сделки.

Придобиванията стават чрез компанията "НСН Инвестмънт", която след дела в "Булгартабак холдинг" взе и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Фирмата има разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да купи и 50% от "Техномаркет", но финализирането на сделката е под условие, че падне съдебния запор върху акциите на Едуардо Мириолио, наложен от синците, заради фалита на КТБ. В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува за 11.7 млн. лв. и врачанският торов завод "Химко", който не работи от години за 11.7 млн. лв. Последната придобивка на Пеевски и майка му е сградата на бТВ за 2.8 млн. евро в столичния квартал "Манастирски ливади".

Всички тези сделки станаха без теглене на заеми и кредити.

В изявлението си Пеевски не посочва как смята да продаде дела си в "Булгартабак холдинг". Не е изключено това да е акция с цел изчистване на имиджа и предотвратяване на разкрития на данъчните, а новият собственик да (не) е свързан с него по подобие на редица фирми в строителния бранш.

"Вероятно избягва личен риск" от евентуални разкрития на чужди служби

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който участва в редица анализи за контрабандата на цигари не само у нас, "очевидно Пеевски след съвет и анализ на ситуацията е преценил, че има голям личен риск заради разследването на турските власти за финансирането на терористичната ПКК от контрабанда на цигари". По думите му турските власти в сътрудничество с американските и европейските си партньори може да стигнат до притеснителни за "Булгартабак" разкрития.

Все пак Безлов посочи, че отговорността за пласмента на цигарите се носи от мениджмънта, не от собствениците, а и практика е количествата да се дават на контрагенти за продажба и производителят да се разграничава от дистрибуцията. Той коментира още, че нищо не пречи Пеевски да се скрие зад офшорна компания, която да придобие неговия дял в "Булгартабак".

"Пеевски беше временно нает изпълнителен директор на корпорацията ДПС, която има политическо представителство в парламента. Но той си остана лейтенант и акционерите сега ще му осигурят изход с почести, като му позволят да кешира придобивките си", коментира пред Mediapool бизнес анализаторът Илиян Василев, който е бивш посланик в Русия, сега управляващ партньор на "Иновейшън Енерджи салюшънс".

"Гледа да се измъкне преди да стане жега"

"Корпулентният депутат отдавна не е актив (освен за себе си) за хората, с които се асоциира или компаниите, в които има дял. Не съм сигурен само дали не иска да излезе от "Булгартабак", защото там предстоят разкрития и гледа да се измъкне преди да стане жега. Той е тотален пасив за всички компании, които до този момент са печелили държавни поръчки или бизнес", смята Василев.

Според него, менторите на Пеевски са го употребили по предназначение, "само не е сигурно дали ще могат да му осигурят защитата докрай, защото и те не са всесилни". "Няма вероятност да удържат властовите си позиции в съдебната система, а в парламента се очертава дългосрочна опозиционност. А ДПС в опозиция не може да просъществува дълго - следователно я грози разпад", допълва икономическият експерт.

"В известен смисъл моделът на развитие, който избра Пеевски неизбежно изхвърля зад борда хората на млади години. Величието им е мимолетно. Дори и да направят опити за мимикрия или за финтове в собствеността - обречени са", смята още Илиян Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?