Пеевски отново в НС с инициатива за безплатни детски градини и сваляне на ДДС

Пеевски отново в НС с инициатива за безплатни детски градини и сваляне на ДДС

Медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски отново се появи в Народното събрание. Това е вторият му пореден работен ден и общо трети за последните над 2 години. 

Във вторник Пеевски изненадващо се появи в Народното събрание, за да обяви, че няма да става евродепутат, защото е "нужен в България“. Ден по-късно реши да отговори със закъснение и дали, след като остава депутат, ще внася законодателни промени.

"Вчера ме питахте какви законопроекти. Мислиме да внесеме проект за свалянето на ДДС на хляба, защото това е голям проблем, на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите”, каза той пред журналисти в парламента, като така отговори на въпрос от сряда смята ли да внася нови законопроекти.

За идеите си щял да търси подкрепа от "всички“ в парламента. Не каза обаче дали смята да продължи да ходи на работа в парламента. 

След това обяви, че колегите му – Йордан Цонев и Хамид Хамид, ще дадат подробности по идеите и пое към стаята на ДПС в Народното събрание. Журналистите го последваха, задавайки още въпроси, а той каза: "Не е честно така. Малко ли е за днеска?".

“Мадона да беше дошла, нямаше да тичате така“

След като Пеевски се прибра в стаята на ДПС, Цонев и Хамид все пак имаха възможност да обяснят и какво точно е законодателното предложение, инициирано от Пеевски. Преди това обаче решиха да коментират медийния интерес към присъствието на колегата им. 

"Сега да ви попитам, всяка сутрин ли ще бъде така? Мадона да беше дошла в българския парламент, нямаше да тичате толкова", каза Йордан Цонев, който е зам.-председател на групата на ДПС в парламента. "Пенсионерите още помнят Мадона", допълни Хамид Хамид.

Предложенията на ДПС и Пеевски не били популизъм

"Обмисляме пакет законодателни инициативи, свързани с някои промени, например ДДС за хляба, за лекарствата, за книгите. Ще проведем обаче срещи с хлебопроизводителите, с бранша на фармацията и т.н. Защото не е еднозначно. Не искаме да бъде популисти. Искаме да сме сигурни, че цените ще паднат, за да го направим. Може да се получи обратният ефект – те да задържат цените и да им се увеличат печалбите", обясни Йордан Цонев.

От ДПС обаче не уточниха с колко точно ще предложат да се намали ДДС, който в момента е 20% за всички стоки без туризма и хазарта.

Цонев каза още, че предлагат парите за саниране да бъдат пренасочени за строителство на детски градини. 

“Сега ще обмислим и да е безплатно, за да може майките да започват работа”, добави той.

Цонев отрече тези предложения да са предизборни преди местните или  евентуални предсрочни парламентарни избори. “Нарочно го правя веднага след изборите, за да видите, че не е популистко”, добави той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?