Пеевски предлага да си плаща за охраната от НСО

Колите на държавните гардове обиколили Земята 61 пъти за година

Сн. БГНЕС, охрана

ДПС предложи депутатите, семействата на председателя на парламента, президента и премиера, както и "други лица, свързани с националната сигурност" вече да си плащат за услугите на Националната служба за охрана. От движението внесоха промени в закона за службата, подписани от председателя на движението Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Така почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и медийният магнат и депутат от Делен Пеевски, вече няма да ползват охрана за сметка на данъкоплатците. Съпругата на президента Десислава Радева също ще трябва да си плаща, както и роднините на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховнияадминистративенсъд, омбудсмана и кмета на София.

По закон НСО може да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило,отслабило или създало затруднения на властта в Републиката", което ѝ дава възможност на практика да охранява, който поиска. Сега обаче попадащите в тази графа ще трябва да заплащат за услугата.

Идеята на ДПС е тарифите за охрана да се предлагат от началника на НСО и да се утвърждават от министъра на финансите.

"Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице", се посочва в прессъобщение на партията.

До предложението на ДПС се стига, след като години наред Доган, който не е част от активната политика, и Пеевски, който пък рядко се появява на работното си място в парламента, се ползват от услугите на НСО, като за това се плаща от държавния бюджет.

В края на миналата година почетният председател на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията плащ за колите на двамата, а държавата поема само заплатите. Тогава той каза, че движението ще предложи промени в закона за НСО, с които да се даде възможност охраняваните да си плащат. Заедно с тази поправка ДПС щяло да настоява "президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да бъдат охранявани от НСО, но не и техните секретарки, портиери, съпруги и съпрузи".

След като Карадайъ лансира идеята, премиерът Бойко Борисов оцени предложението като правилен ход и добави, че който е застрашен, но има партийна субсидия, трябва да си плаща.

В края на миналата година президентът Румен Радев също поиска да се ограничи кръга на охраняемите лица. 

"НСО не трябва да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски не защото няма заплаха за сигурността им, а защото те сами могат да си позволят охрана", каза тогава той и добави, че всички въпроси за охраната на Пеевски и Доган трябва да се насочат към премиера Бойко Борисов.

Проблемно законодателство

След като дълги години службата работи без закон, през 2015 година такъв най-накрая бе приет.

Той даде на НСО на практика безконтролни правомощия да охранява когото и както поиска.

Още тогава бе ясно, че новата ѝ нормативна рамка няма да доведе до качествена промяна, а дори ще узакони някои от най-спорните ѝ практики, но това не притесни политическата класа, която ползва услугите ѝ. Нито тогавашното ѝ ръководство.

Скандалите продължиха както по отношение на широкия кръг охраняеми лица, така и заради специфичния режим на движение по пътищата, който е видим за всички граждани, дори от клипчетата на премиера Бойко Борисов.

Единствената реална промяна в работата ѝ се сведе до решението да бъде свалена охраната на тогавашния омбудсман Мая Манолова.

Колите на НСО са обиколили Земята 61 пъти за година

НСО рядко дава конкретни отговори за работата си, като се оправдава с наличието на класифицирана информация.

Сдружението БОЕЦ разпространи публично отговори, които е получил от службата в изпълнение на Закона за достъп до обществена информация.

От тях става ясно, че автомобилите на Национална служба за охрана (НСО) са изминали през миналата година 2.5 млн. км, което е 61 обиколки на Земята по екватора (40 075 км), съобщиха от БОЕЦ.

НСО признава за 26 катастрофи с нейни коли за миналата година, като за осем от тях вина имат нейни служители. През последните десет години катастрофите с участие на автомобили на службата са 254.

В отговора се казва, че през последните 10 години не е имало реална заплаха за нито едно от охраняваните от НСО лица. Сега държавата охранява и всички заместник-председатели на Народното събрание, включително Валери Симеонов и бизнесмена Веселин Марешки, чийто имунитен беше свален през 2017 година по делото за рекет.

"Темата за НСО е изключително чувствителна за българското общество. Това е една структура със самостоятелен бюджет от десетки милиони, която "охранява" властимащите. НСО е личната преторианска гвардия на Борисов и Пеевски, наследник на УБО на ДС!", коментира сдружение "БОЕЦ".

НСО не казва за Пеевски и Доган

Организацията казва, че НСО не е дала отговор на поставените въпроси за охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

"Задачите от охранителни отдавна се преминали в обслужващи – изключително скъпо платени прислужници на нашите политици-олигарси. Легендите, че служители на НСО пазаруват на охраняваните от тях лица и водят децата им на училище, може да е окажат верни. Проблемът е, че ние плащаме за всичко това!", коментира "БОЕЦ".

Гражданското сдружение посочва, че през 2013 година Бойко Борисов е "излъгал" от парламентарната трибуна с изявлението си, че Доган е поръчал убийството му.

"БОЕЦ сме убедени, че ако Борисов, Доган или Пеевски имат възможност да го направят безнаказано и без да бъдат разкрити, те биха се избили по между си на секундата! От отговора на НСО става ясно, че никой от охраняваните лица никога не е бил под заплаха! Защо тогава ги охраняват?", пита организацията.

Бюджетът на НСО за миналата година е бил над 40 милиона лева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България