Пеевски продаде млечния си бизнес на оръжеен търговец

Продажбата е станала на 6 юли, но цената не е публична

Пеевски продаде млечния си бизнес на оръжеен търговец

"Лодис инвест", която произвежда млечни продукти под марката Lacrima, има нов собственик, съобщи в петък "Капитал". Дъщерната на "Булгартабак холдинг" бивша цигарена фабрика "Благоевград БТ" е продала 100% от компанията на "Евро инвестмънт холдинг".

Новият собственик е дружество на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, докато собствеността в "Булгартабак" опира до няколко дружества (предимно от Обединените арабски емирства), като се смята, че те са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Купувачът е известен като краен собственик на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", чийто бизнес за периода 2014-2017 бележи оборот от 1 млрд. лева и 150 млн. лв. печалба. Изданието припомня, че същата фирма стана известна и като вложител в КТБ, който в първия списък на синдиците заедно с дружеството "Ардастрой", пререди всички останали, след като се оказаха обезпечени кредитори.

Данните в Търговския регистър показват, че договор за продажбата е станала на 6 юли, но цената не става видима, тъй като е уредена в анекс, който не е предоставен, уточняват от "Капитал".

"Лодис инвест" се прехвърля заедно и с дъщерните си дружества, които нямат дейност. При продажбата те са преименувани. "Бул лакт" е прекръстено на "Лакрима хранителна индустрия". На свой ред при неговото дъщерно дружество "Милк тех България" новото име става "Лакрима млечна индустрия".

В доклад на Съвета на директорите за дейността на групата "Булгартабак" през четвъртото тримесечие на 2018 г. се посочва, че мандрата произвежда млечни продукти под марките "Лакрима", "Дядо Либен" и др. Уточнено е, че мандрата се намира в Пазарджик, в чист район, близо до Родопите и до река Марица. В същия доклад, но за 2019 г.

Холдингът на оръжейния търговец вече притежава и "Балкан агрикалчарал", в която той има дял 75%, a останалите 25% са в "Скай гейт" - компания, която също се управлява от Ал Нуаими, но като собственици са посочени членове на друга иракска фамилия - Ал Ясири.

"Балкан агрикалчарал" е основана през 2007 г., като от август 2016 г. е собственик на новопостроената фабрика за преработка на плодове и зеленчуци в гр. Пазарджик, оборудвана е с най-модерни технологии и машини.

Споделяне

Още от Бизнес