Пеевски продължава шопинга със сграда на бТВ

Вероятно там ще се нанесе притежаваната от депутата телевизия Канал 3

Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден расте скоростта, с която депутатът от ДСП Делян Пеевски прибавя нови придобивки към активите си. Ден след като стана ясно, че негова и на майка му Ирена Кръстева фирма е купувачът на врачанския торов завод "Химко", в петък в. "Капитал" съобщи, че чрез дружеството "Балканска медийна компания", в което е съсобственик отново с майка си, депутатът е придобил от "БТВ медиа груп" новопостроената централа на телевизията в столичния квартал "Манастирски ливади".

Така срещу близо 25.5 млн. лв. дружеството на Пеевски - Кръстева се сдобива със сградата, специално проектирана с телевизионни студиа, месеци след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие "Елит медиа България", което излъчва Канал 3. Вероятно сделката цели да обезпечи телевизията със собствен сграда, но отново не става ясно откъде Пеевски вади парите за вървящите една след друга покупки.

Сградата в "Манастирски ливади" бе построена специално за бТВ, но телевизията така и не се нанесе там заради смяна в собствеността ѝ през 2010 г. Така телевизията остава под наем в студиото си в НДК, а новата сграда е неизползвана и, според изданието, от доста време ѝ се търси купувач. Макар и завършена, сградата има нужда от допълнителни инвестиции за оборудване, за да се нанесе в нея Канал 3.

"Балканска медийна компания" дълги години беше еднолична собственост на Ирена Кръстева, докато през август 2015 г. тя не прехвърли половината на сина си. Чрез нея семейството е собственик на "Нова българска медийна група", а също и на множество имоти. Това обаче все още не обяснява наличието на крупна сума като 13 млн. евро за сградата на бТВ, както и последните придобивки на Пеевски като "Химко" срещу 11.7 млн. лв. и половината от "Техномаркет" като цената на тази сделка не е ясна. В първия работен ден на 2016 г. депутатът от ДПС се осветли и като собственик на четири чужди дружества, но не стана ясно къде са регистрирани и с какво се занимават те, както и колко са стрували.

Във времето, когато Пеевски и мажоритарният собственик на фалиралата "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев бяха партньори, компанията се финансираше от КТБ, но след затварянето на банката кредитите са погасени, ипотеките са заличени и не са вписани нови, посочва "Капитал". Така, ако финансирането идва от банка, остава въпросът защо придобитият имот или други не са заложени в нейна полза.

Все пак поне частично пътят на парите за сделката може да се проследи. В началото на 2015 г. "Балканска медийна компания" продаде своя къща за 2.34 млн. лв. на бившия депутат от "Атака" Николай Пехливанов. А само ден преди покупката на телевизионните студиа "Балканска медийна компания" продава свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6.85 млн. лв. Интересен факт е, че семейството на депутатa придобива този имот през 2011 г. не от друг, а от Красимир Гергов - някогашният съсобственик и консултант на бТВ, за 6.3 млн. лв.

Но ако тази сделка обяснява как парите се озовават в "Балканска медийна компания", те не хвърлят никаква светлина как стигат до депутатското семейство. Защото купувач на сградата е "НСН инвестмънт" - една от компаниите, дарени от Кръстева на Пеевски и използвана за повечето му покупки в последните шест месеца. В момента той е собственик на 90%, а майка му на 10%, като през дружеството бяха придобити на по-ранен етап през 2015 г. 5% от "Булгартбак", 18% от "Юрий Гагарин".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?