Пеевски разцепил "Булгартабак" заради нов заем от ББР за 100 млн. лв.

Банката, ръководена от Стоян Мавродиев, вече е раздала към 400 млн. лв. на ДПС

Делян Пеевски

Фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са се сдобили с поредния заем от държавната "Българска банка за развитие" (ББР) на стойност 100 млн. лв, съобщава в. "Капитал". Към края на 2018 г. контролираният от Пеевски "Булгартабак холдинг" дължеше на ББР около 150 млн. лв.

Новината идва ден, след като ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" гласуваха облекчение за ББР в новия закон за публичните предприятия, благодарение на което банката, ръководена от Стоян Мавродиев, няма да подлежи на засилена отчетност и прозрачност.

"Капитал" разкрива, че Пеевски е прибегнал до разделянето на "Булгартабак холдинг" и основния източник на приходите си "Техномаркет България" с цел да се заобиколи ограничението, според което ББР не може да отпуска на едно лице или икономическа група заеми, които надхвърлят четвърт от собствения капитал на банката. В случая на ББР лимитът е около 200 млн. лв., докато с новия заем от 100 млн. лв. кредитите за "Булгартабак" биха достигнали около 250 млн. лв.

На 16 септември 100% от "Техномаркет" са прехвърлени на "Маркет инвестмънт". Това е дружество, създадено през 2014 г., в което равни дялове имат двама дългогодишни мениджъри на компании на Пеевски - Борис Захариев и Кирил Кобарелов. В деня, в който двамата придобиват веригата за техника, "Маркет инвестмънт" подписва и договор с ББР за 51.13 млн. евро заем. Лихвите за новите собственици са дори по-добри и от тези на "Булгартабак" - 3-месечен Euribor + 1.5 пункта надбавка, но не по-малко от 2%.

"Булгартабак" се раздели със съществената част от бизнеса си през 2017 г., когато продаде цигарените си марки и дистрибуторското си дружество "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД) на "Бритиш Америкън Табако" (British American Tobacco). В началото на 2019 г. тютюневият холдинг затвори и единствената си работеща цигарена фабрика в Благоевград.

В последните години голямата част от приходите на холдинга идват от дъщерното му дружество "Техномаркет България" (218 млн. лв. от 355 млн. лв. консолидирани приходи на холдинга за 2018 г.), посочва "Капитал".

От отчетите на "Булгартабак" и дъщерните му дружества става ясно, че през 2018 г. групата солидно е задлъжняла към банки - от 90 млн. лв. в началото до 222 млн. лв. в края. Предполага се, че голяма част от кредитите са от ББР. Тя работи с "Булгартабак" още от 2014 г., когато я рефинансира заради раздора между Делян Пеевски и Цветан Василев. Най-големият кредит е на "Благоевград БТ" - за 126.5 млн. лв., които, както и още 22 млн. лв. на "София БТ", със сигурност са към ББР.

През юни 2019 г. ББР отпусна рекорден единичен кредит от 150 млн. лв. за строителна фирма, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка. Доскоро Гайтански имаше съвместно дружество с почетния председател на движението Ахмед Доган. Така, заемите от ББР, свързани с ДПС, вече достигат 400 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес