Пеевски регистрира две нови фирми с капитал от 5 млн. лв. в ПИБ

Пеевски регистрира две нови фирми с капитал от 5 млн. лв. в ПИБ

Депутатът от ДПС Делян Пеевски прибави към бизнес империята си две нови фирми, чийто капитал от общо 5 млн. лв. е внесен в "Първа инвестиционна банка" и обяви участието се в още едно дружество, което не става ясно къде е регистрирано, но не присъства в Търговския регистър.

Това става ясно от подадените от народния представител декларации в регистъра по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след влизането му в 44-тото Народно събрание.

От тях и данните в Търговския регистър става ясно, че на 12 май 2017 г. Пеевски е регистрирал като своя еднолична собственост компаниите ИНТ ЕООД и "Интръст" ЕАД, чийто капитал е съответно 1 млн. лв. и 4 млн. лв. и е внесен в ПИБ дни по-рано. Според вписването ИНТ ще се занимава с търговски и консултантски услуги, а "Интръст" – с инвестиционна дейност в недвижими имоти.

Начело и на двете нови дружества е Александър Кирилов Георгиев, както в останалите компании на Пеевски. В ИНТ той е единственият управител, в "Интръст" в съвета на директорите влизат още Виолета Гетова Димитрова и Дора Христова Спасова. Двете също като Георгиев имат участие и в други фирми на "успелия млад мъж".

ДПС-депутатът е обявил и придобиването на 10 хиляди дяла от дружеството Mercury Holding Ltd, но такова отсъства в българския Търговски регистър и не е ясно къде е регистрирано то, какъв е капиталът му и какъв е предметът му на дейност.

От останалите декларации на Пеевски е видно, че е запазил собствеността си в "Интръст ЛТД" (Intrust Ltd), чрез което притежава медийната си група и контролираше "Техномаркет", преди да прехвърли собствеността на веригата от "НСН Инвестмънт" в дубайската му офшорка "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" (TGI Middle East FZE), която на практика приюти основната част от бизнеса му. Официално негова, според декларацията, е и Proof Method Marketing.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?