Пеевски, с когото ДПС няма нищо общо, е част от кампанията на партията

Пеевски, с когото ДПС няма нищо общо, е част от кампанията на партията

Макар ДПС да се разграничи от бившия си депутат и виден представител Делян Пеевски, той остава неизменна част от предизборната кампания на партията. Макар ДПС да защити Пеевски след като той бе санкциониран от САЩ за "значима корупция" по глобалния закон "Магнитски", впоследствие Движението обясни как Пеевски никога не е имал нищо общо общо с политиката на ДПС.

В четвъртък вечерта пресцентърът на ДПС публикува снимки от митинг концерт в Горно Краище, с който ръководството и активът на партията отбелязаха края на предизборната си обиколка из страната. На кадрите се виждат и симпатизанти на ДПС, облечени в тениски с лика на Делян Пеевски, който не се кандидатира за народен представител нито на предстоящия предсрочен вот, нито на този, проведен на 4 април.

Всъщност по време на кампанията, за разлика от предишни години, името на Пеевски бе споменавано многократно. Включително на срещи на ръководството на партията със симпатизанти. На една от тях лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че Пеевски не е член на партията, макар години наред да беше депутат от ДПС, при това винаги със съкрушително висока подкрепа от местните структури.

"Г- н Пеевски ми е личен приятел, ние се познаваме с него от 2000-2001 година. Г- н Пеевски никога не е бил част о ДПС и никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС, защото ДПС функционира съгласно решенията на своите колективни органи. Г- н Пеевски не е бил член на ДПС, но той е мой приятел и един от близките хора до ДПС от 2008 година, той стана част от гражданската квота и активно сме работили в защита на демокрацията в България и евроатлантическата ориентация на България", каза Карадайъ в Хасково на 28 юни.

Това важно уточнение той направи именно след като Пеевски бе ударен по закона "Магнитски", с което практически бе потвърдено онова, което бе публична тайна през годините – че Пеевски е синоним на "значима корупция".

В първата си реакция след санкциите ДПС заявиха, че очакват факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Обявиха, че дотогава от остават солидарни с позицията на бившия си депутат, който отхвърли твърденията на САЩ за корупция като неоснователни.

Малко по-късно и майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева – се разграничи от него, подавайки официално възражение срещу вкарването ѝ в "черния списък" на българското финансово министерство със свързани лица и фирми на санкционираните по "Магнитски" - "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години".

Ирена Кръстева е поискала да бъде извадена от списъка, защото вече нямала бизнес свързаност със сина си, макар че в миналото тя бе първият собственик на медийната му група.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?