Пеевски сам "преценявал" какви пътни знаци да се поставят край имотите му

Столичната община сменила "грешна" маркировка край къща на депутата в Симеоново

Смененият от столична община знак в края на еднопосочната улица "Иван Богданов".

Скандалният депутат и медиен магнат Делян Пеевски сам е преценявал какви пътни знаци да се поставят край имотите му, без маркировката да бъде одобрена от транспортната комисия в общината, какъвто е редът. Това показа проверка на Mediapool в отдел "Организация и безопасност на движението" в Столичната община.

 

"Очевидно някой от живеещите на улицата е решил и си поставил знак, без знанието на общината, ние обаче не знаем кой е той и затова няма как да го намерим", така обясни началникът на отдела Петър Несторов ситуацията с имот, собственост на "Балканска медийна компания" в квартал "Симеоново" в столицата, който бе обрамчен от "фалшиви" пътни знаци.

 

Според сведения на сайта Noreshasrki семейството на Делян Пеевски притежава луксозна еднофамилна къща с басейн на улица "Иван Богданов" в Симеоново. Документално имотът се води на "Балканска медийна компания", която е собственост на майката на депутата и бивш шеф на Спортния тотализатор – Ирена Кръстева.

 

Освен, че къщата е под строга охрана, собствениците на имота са решили, че е доста по-функционално да я оградят със знаци, които да "предпазват" обитателите ѝ от преминаването на случайни автомобили. Ето защо в началото на 2013 г. Google – "Street view" заснема изгледа към улица "Иван Богданов" в Симеоново, като според фотоархива на проекта на подстъпа към улицата има знак "Влизането забранено" и частен охранител, който не допуска преминаването. Разследване на сайта Noresharski пък документира другия край на улицата, който също е преграден от охранителен джип и знак "Улица без изход", въпреки че такъв, на практика има.

 

Това собственоръчно обособяване на "частна" улица заляга и в сигнала на "Протестна мрежа", подаден на 25 февруари до главния прокурор Сотир Цацаров за връзките между банкера Цветан Василев, депутата Пеевски и бившия телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков.

 

На 21 март Сотир Цацаров коментира пред журналисти, че в прокуратурата вече са започнали да постъпват документи от всички органи, от които са поискани справки за визираните в сигнала лица. "Изпратено е дори постановление, което трябва да даде отговор за незаконно поставени пътни знаци на улиците, на които те живеят", увери Цацаров.

 

Случайно или не, малко след това знаците в началото и края на симеоновската улица "Иван Богданов" са сменени от Столична община и вече отговорят на проекта за организация за движението в София.

 

Според данни, предоставени от шефа на отдел "Организация и безопасност на движението" Петър Несторов, предходната маркировка е на практика незаконна. "За да се прецени как и какъв знак се слага на дадена улица, това действие се съгласува с Проекта за организация на движението. След това минава на гласуване в комисията по транспорт и едва след това нашият отдел съвместно с Пътна полиция поставя знаците", обяснява Несторов. "Именно по тази причина няма как на улица с изход, да се сложи знак, че такъв няма", допълва той.

 

Според данните, които експертът предостави, улица "Иван Богданов" е еднопосочна от Симеоновско шосе към улица Симеоновска. "Затова и поставихме съответните знаци – от всяка страна, по този начин – маркировката "еднопосочна улица", поставена от частно лице на пряката между "Иван Богданов" и "Симеоновска" вече е заменена с адекватния знак – "Влизането забранено"".

 

Думите на Несторов бяха потвърдени и от снимка, с която разполага сайта Noresharski, направена преди дни. Незаконният знак вече го няма. Охраната на улицата, обаче, все така бди на поста си пред луксозната къща на Пеевски.

 

На въпрос на Mediapool дали Столична община е поставила "сбъркания" знак, документиран преди година, той обясни, че това не е възможно. "Обясних процедурата каква е, тя се съгласува с организацията на движението. Очевидно някой от живеещите на улицата е решил сам да си сложи знак и го е направил. Ние не можем да кажем кой е", допълни Несторов.

 

Към момента табелите и знаците за нуждите на Столична община се поддържат от "ПСТ Холдинг". Междувременно фирмата смени собствеността си, като от бранша твърдят пред Mediapool, че "ПСТ Холдинг" е била откупена от Делян Пеевски. До момента депутатът и медиен магнат, чието назначаване за шеф на ДАНС взриви страната и предизвика многохилядни протести, не е отрекъл, че стои зад офшорката формален собственик на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?