Пеевски съобщи преди прокуратурата за прекратените проверки срещу него

SMS-ите до депутата от ДПС и до Цветан Василев били пращани от един номер на лице от ромски произход

Пеевски съобщи преди прокуратурата за прекратените проверки срещу него

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се изяви като пресцентър на прокуратурата и първи разпространи информацията, че е прекратена образуваната срещу него проверката за заплаха за убийство по сигнал на банкера Цветан Василев.

Шест часа по-късно Софийската градска прокуратура пусна идентично съобщение, но с допълнението, че преустановена и "огледалната" проверка срещу Василев. От информацията на държавното обвинение и тази на Пеевски става ясно, че заплашителните есемеси, получени от Пеевски и Василев, са изпратени от един и същи мобилен телефон на лице от ромски произход.

Цветан Василев, който е в чужбина, в края на миналия месец съобщи, че е подал сигнал до австрийските власти и българската прокуратура заради SMS-и от името на Пеевски със следното заплашително съдържание: "Давам ти последен шанс. Зная къде си. Не ме карай да правя глупости. Ще те намеря”. На 24 юни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че започнало разследване.

Това се случи дни след фиаското на държавното обвинение с разследването по сигнал за подготвяно убийство на Пеевски (неофициално за поръчител бе сочен Василев), като главният призна, че няма никакви доказателства.

В сряда рано сутринта депутатът от ДПС информира обществеността, че прокуратурите в България и Австрия са прекратили проверките срещу него по сигнала на Цветан Василев.

Виенската прокуратура е направила това на 14 юли , а Софийската градска прокуратурата е била още по-бърза и е прекратила проверката на 7 юли.

Не е ясно защо държавното обвинение не намери за нужно да съобщи това досега.

В съобщението си, изпратено след това на Пеевски, прокуратурата информира, че номерът на мобилния телефон, от който са изпратени SMS-ите до Пеевски и до Василев, е деактивиран, а в хода на проверката е установено, че той е на лице, което не е свързано с нито един двамата.

В писмото си обаче депутатът от ДПС спестява информацията за прекратената проверка срещу Цветан Василев. Той посочва единствено, че SMS-ът, от който се оплака Василев, е изпратен от мобилен номер, регистриран на лице от ромски произход. Ако и тази информация на Пеевски е достоверна, то се оказва, че от телефона на лицето от ромски произход са изпращани заплахите и до двамата.

”Считам, че с тези актове, както австрийската, така и българската прокуратура, категорично показаха липсата на каквото и да е основание в твърдението на Цветан Василев, че съм заплашвал същото лице”, пише Пеевски.

Приписали му действия, чужди на разбиранията и морала му

В отвореното си писмо "успелият млад човек" дава висока оценка на "Австрийската, така и Българската Прокуратура".

"Сигналът на Василев бе изцяло изфабрикуван с единствената цел да се манипулира общественото мнение и да се отклони вниманието от основния проблем, а именно - източването на Корпоративна банка в огромни размери през свързани с Василев търговски дружества", разяснява Пеевски.

И допълва, че ”Цветан Василев и неговите помагачи” са му приписали действия, които той не може да извърши, защото са чужди на разбиранията и морала му.

С това Пеевски счита случая за приключен.

Скандалът около КТБ започна със сигнал срещу банкера Цветан Василев за заговор за убийство на Делян Пеевски. Последваха арести на трима души, които бързо бяха пуснати, защото се оказа, че прокуратурата няма никакви доказателства срещу тях. Напрежението обаче доведе до паника сред вложителите в КТБ и опашки пред офисите на банката.

БНБ първо обяви, че КТБ е стабилна, но няколко дни по-късно я постави под особен надзор. Междувременно Цветан Василев подаде сигнала срещу Делян Пеевски, че депутатът го е заплашвал с убийство.

Отново подвеждаща информация за КТБ

Междувременно продължава разпространяването на подвеждаща информация от страна на прокурорски източници към медиите по повод разследването в КТБ. В сряда в "Труд" е поместена неофициална информация от "източници в държавното обвинение", която гласи, че Софийският районен съд бави вече осми ден разкриването на данните за кредитополучателите в КТБ. За разкриването на тези данни е нужно разрешение на съда.

Първата реакция на председателя на съда Методи Лалов пред "Труд" е, че не знае за какво става дума, защото не следи всяко дело. След излизането на броя на "Труд" обаче стана ясно, че районният съд се е произнесъл по искането на прокуратурата в срок от 24 часа и решението още на десети юли към прокуратурата.

Прокурорските грешки зачестиха изключително много покрай казуса с КТБ. Първо бяха арестувани трима души, които се готвили да убият Делян Пеевски, но после се оказа, че няма никакви доказателства срещу тях. После прокуратурата разпространи информацията, че от трезора на КТБ са изнесени близо 207 милиона лева в чували. Оправданието бе, че БНБ е дала тази информация. Пред съда обаче такива данни не бяха представени.

Споделяне

Още по темата

Още от България