Пеевски се освободи от "официалните" си офшорки

Сн.: БГНЕС

Депутат от ДПС Делян Пеевски вече не е собственик на трите офшорни компании, които декларира, че притежава преди близо година.

Това става ясно от подадената от него декларация по Закона за конфликт на интереси в деловодството на Народното събрание подадена на 28 април 2016 г.

В документа Пеевски посочва, че е продал изцяло дружествата си Richi International Ltd., Uno De Senso Ltd. и Redwood Capital Ltd, на които беше едноличен собственик.

До момента няма публична информация къде са регистрирани тези компании и с какъв бизнес се занимават.

Предприетият ход се вписва в обявеното от Пеевски "оттегляне" от бизнес проекти в България, което обяви преди около месец и половина. Става дума за видимата част от бизнес притежанията на Пеевски, за който се смята, че контролира далеч по-големи активи чрез други офшорки и подставени лица.

Демонстрацията с "оттеглянето" му започна през март с продажбата на 5% от "Булгартабак Холдинг", които официално притежаваше. Акциите бяха придобити от фирма, която преди години беше юридически собственик на холдинга, зад която се твърди, че стои Пеевски.

През април той продаде 18% от публичното дружество "Юрий Гагарин", което произвежда опаковки и филтри за цигтари, на фирмата "Дореко Комерс", която е инвеститор в печатницата, където се отпечатват изданията на медийната му грепа.

В разгара на оттеглянето му от бизнеса в България Пеевски финализира сделката за покупката на веригата за техника "Техномаркет". В същото време големи строителни компании, свързвани с името му, продължават да изпълняват крупни обществени поръчки и да печелят нови, въпреки показното прекратяване на някои търгове от страна на премиера Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес