Пеевски ще управлява медийния си бизнес през фондация

Депутатът от ДПС се отказвал от сделката с "Ню Имидж" заради КЗК

Делян Пеевски вече само финансово ще е ангажиран с медиите си

Народният представител от ДПС, неуспял шеф на ДАНС и крупен медиен издател Делян Пеевски се оттегля от пряко участие в издателската дейност, отказва се от сделката с американската филмова компания "Ню Имидж" за влизането ѝ в медийния му бизнес и го прехвърля на фондация.

В нея ще влязат "изтъкнати журналисти" и собствеността на медиите му, защото било "крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналисти". Това става ясно от изявление на Пеевски, изпратено като писмо до отбрани медии. Епистоларната форма е чест избор на депутата за обръщения към обществеността. 

Причината, която изтъква за оттеглянето си, е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бави 5 месеца отговора си по искането за придобиването на част "Телеграф Медиа“ от страна "Ню Имидж Медиа".

Сделката влезе в края на април в КЗК, два дни, след като бе обявено, че Пеевски продава на "Ню Имидж България" половината от дяла си в групата "Телеграф Медиа", която издава вестниците "Телеграф", Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и шуменското издание "Борба". Концентрацията трябваше да стане през дружеството "Ню Бояна Дивелопмънт" ЕООД, собственост на "Ню Бояна филм", чийто представител в момента е Ярив Лернер.

В края на юли обаче Ярив Лернер каза, че сделката скоро няма да бъде финализирана, тъй като "Ню Имидж" все още проучва дружеството на Пеевски.  Тогава той не коментира каква е целта на сделката, но посочи, че "не искам да съм въвлечен в нещо, което е отрицателно или покварено" и добави, че не може да допусне изданията, които компанията би придобила, да са политически или икономически обвързани.

Сега Пеевски посочва в писмото си, че "вероятно причината (за забавянето на решението на КЗК) не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия". "Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение, като заявявам, че се отказвам и от сделката", казва ДСП депутатът в писмото.

Факт е, че това е първото продължило по-дълго от две седмици или месец проучване на КЗК по сделка на Пеевски. Антимонополният орган обикновено светкавично и без забележки се произнася одобрително по неговите искания за концентрация на различните му по рода си бизнеси. Така че съществува вероятност и сделката да се е "разсъхнала" по причини, извън КЗК

Оттегляне от активна издателска дейност, остава само финансовата

Пеевски съобщава още, че е учредил фондация. Тя ще се казва "Телеграф“ и основната ѝ цел ще е "развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми", допълва той. 

"С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще участват само изявени български журналисти, които винаги открито са отстоявали истината и не се страхуват да изразят личната си позиция", пише Пеевски, без да уточнява имената им. 

"След регистрацията на фондацията, ще прехвърля изцяло в нейна полза собствеността на "Телеграф Медиа“, а с това и отговорността за издаваните от същото дружество печатни медии – "Телеграф“, "Монитор“, "Политика“ и "Меридиан мач“. Така аз се оттеглям от активната издателска дейност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет, като моето участие ще бъде ограничено единствено до финансовото подпомагане на дейността на фондацията за постигането на нейните цели", пише в изявлението му.

Крайно време е медийното съдържание да се управлява от журналисти

По-нататък Пеевски разсъждава за ролята на журналистите и независимостта на медиите.

"Мисля, че е крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналистите, защото само така би се гарантирала независимостта на медиите", отбелязва той като от изявлението му не става ясно кой досега е управлявал медийното съдържание, ако не журналистите. 

Действията му до известна степен напомнят на обявеното в началото на януари 2018 г. мажоритарния собственик на фирмата, издаваща вестник "Стандарт", Тодор Батков даряване на притежаваните от него акции на журналистите, работещи в медията.

"Колко пъти през последните години сме ставали свидетели, как чисто медийни мероприятия се превръщат в олигархични срещи, където вместо журналисти виждаме рамо до рамо съмнителни бизнесмени, обвиняеми и подсъдими, както и лица със запорирано от държавата имущество?", пита депутатът от ДПС.

"Това ли е медийната свобода, за която толкова се говори и която трябва да е барометъра на обществото - вместо търсещи истината журналисти, обвиняеми и подсъдими олигарси да определят общественото мнение и публичния дневен ред, водени единствено от личните си интереси и желанието си за саморазправа с институции или конкуренти?“, пита Пеевски в чиито медии текстовете често са неподписани, а атаките от страниците им не отварят на журналистическите стандарти. 

Олигарси клеветели Пеевски, но той ще помага за свободата на словото

Според него "олигарсите, които вчера участваха в разграбването на националния капитал чрез бандитската приватизация, днес самодоволно размахват пръст като ментори от последна инстанция, използвайки медиите си да манипулират и да разпространяват фалшиви новини".

Делян Пеевски твърди, че същите лица са организирали "клеветническа кампания" по негов адрес, защото медиите му са осветявали "техните задкулисни сделки". Тази теза на Пеевски не е нова – като жертва на клеветническа кампания той се представяше още през 2013 година, когато назначаването му за шеф на ДАНС предизвика рекордни многохилядни протести в България. 

"Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само така българските медии ще могат да се освободят от всякакви зависимости и ще бъдат свободни – този път не само на думи, а страната ни няма да заема незавидно място по медийна свобода“, смята Делян Пеевски, чиито издания обявиха за фалшива новина класацията за свобода на словото на "Репортери без граница", отреждащо 111-то място за България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес