Пеевски "спаси" и гората на Црънча с дарение от 700 000 лева

Делян Пеевски е заобиколен от репортери при едно от редките му посещения на официалното му работно място - Народното събрание. Сн. БГНЕС, архив

Фирмата "Интръст" на депутата от ДПС Делян Пеевски ще дари 700 000 лева на община Пазарджик, за да се предотврати продажбата на над 368 000 кв. метра гора до село Црънча. На 6 май жители на селото прекъснаха военна демонстрация на близкия полигон, за да протестират срещу продажбата на гората, която е общинска собственост.

Решението за обявяването на търга е взето от общинския съвет в Пазарджик. Ден след протеста на извънреден брифинг дългогодишният кмет на Пазарджик Тодор Попов обяви, че продажбата ще бъде спряна, но не защото местната власт приема доводите на недоволните, а благодарение на "жест" от страна на депутата Пеевски.

Попов обясни, че получил писмо от Александър Георгиев - управител на дружеството "Интръст", чиито едноличен собственик е Пеевски. В него се казвало, че компанията ще дари 700 000 лева на местната власт. Сумата е равна на цената за продажбата на гората, определена от общинския съвет. Дарителят настоявал с половината от парите да се направи парк на Црънча, който да носи името на Свети Георги. Останалите 350 000 лева трябвало да отидат за пазарджишкия волейболен отбор "Хебър".

Местната власт явно е съгласна с волята на дарителя и още в началото на следващата седмица общинският съвет в града ще се събере извънредно, за да отмени търга за гората и да "приеме с благодарност" дарението от фирмата на Пеевски.

Тодор Попов не пропусна да похвали депутата от ДПС, който от години е избиран за народен представител именно от Пазарджик, за даренията, които правел.

"Тази сума не е малка и покрива постъпленията от тази земя. По-важно е отношението към жителите на Црънча, за което искам да благодаря, защото това е жест, който високо оценяваме. Поне аз не помня някой да е дал пари, за да не се извърши някаква продажба и да поиска тази собственост да си остане за жителите на селото. По време на такива кризи и екстремни ситуации си личи кой кой е", заяви Попов.

Добави, че "единствено мога да кажа думи на благодарност" и че е убеден, че Пеевски "няма да спре дотук". Кметът добави, че депутатът от ДПС, който се очерта като един от най-крупните дарители на средства за борбата с коронавируса, води тази класация и в Пазарджик. Според Попов "в България има достатъчно количество богати хора, но подобни случаи не помня да е имало".

В последните месеци постоянно се получават съобщения за дарения, направени от Пеевски. Първоначално като дарител се посочваше самият той, а след повдигането на въпроси, свързани с произхода на средствата, с които развива благотворителност, в съобщенията започна да се посочва като дарител едноличната му фирма "Интръст". Сред даренията на фирмата беше и размяната на храни срещу предпазни средства от Обединените арабски емирства. В последствие се оказа, че насрещното дарение от ОАЕ не включва само анонсираните от националния оперативен щаб маски, но и тонове фурми. За осъществяването на размяната между "частни дружества" до ОАЕ беше изпратен министърът на икономиката Емил Караниколов. След това той трябваше да остане в задължителна 14-дневна карантина.

Даренията на Пеевски и неговото дружество "Интръст" се отразяват неизменно от медиите, собственост на депутата, както и от Нова телевизия на братята Кирил и Георги Домусчиеви, от сайта на в. "24 часа" и други.

Въпросите и материалите на журналиста от сайта "За истината" Венелина Попова за произхода на средствата и за това дали това са лични средства на депутата или пари не негови фирми, пък доведоха до серия от атаки срещу нея в изданията "Монитор" и "Телеграф", чиито издател е Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България