Пеевски вероятно е придобил Полиграфическия комбинат в София

Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Новият собственик на сградата на Полиграфическия комбинат в столицата е Делян Пеевски, пише в петък вестник "Капитал". Информацията за продажбата на сградата, в която се помещават вестниците "Труд" и "24 часа", първо бе съобщена от "Клуб Z".

Сделката за сградата е изповядана на 1 септември, но за нея се разбра месец по-късно. Kупувач e "Карано пропъртис - България", която плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро са собствени средства на учредената преди половин година "Карано попъртис", а останалите 8 млн. евро са отпуснати като заем от Търговска банка Д.

Същият ден са били вдигнати и ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про" и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция.

"Капитал" пише, че реалният нов собственик на решената в сталински сецисион сграда в България е Делян Пеевски. Косвена индикация в тази посока е фактът, че малко след покупката имотът е отдаден под наем на свързаната с кандидата за депутат от ДПС цигарена фабрика "Благоевград БТ". "Капитал" се позовава на свой източник, който твърди, че именно Пеевски стои зад офшорната компания, която е придобила сградата.

Фирмата "Карано пропъртис - България" се управлява от родения през 1972 г. Виктор Веселинов. Единственият му допир с бизнес датира от 2007 г., когато основава фирмата "3 В Рейсинг". Тя е базирана в "Надежда 2" и се занимава със сервиз за автомобили. По посочения при регистрацията мобилен телефон излиза резултат от форума на "Сеат", където Виктор е препоръчан "като свестен жичкаджия", който "прави, каквото си иска" на човек, оплакващ се от задния десен стоп на автомобила си.

Седем години по-късно на адреса му в "Надежда" е регистрирана и "Карано пропъртис - България". Неин собственик е лихтенщайското дружество Carano Establishment, което е основано месец по-рано с капитал от 35 хил. швейцарски франка. Директорите Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман са упълномощили Веселинов да ги представлява.

Адресът на лихтенщайнската фирма съвпада с този на адвокатската кантора Walch & Schurti и фирмата WalPart Trust reg, която предлага регистриране на дружества.

Четири дни след сделката сградата е отдадена под наем на свързаното с Пеевски "Благоевград БТ", като наемът ще отива за погасяване на кредита между Търговска банка Д и "Карано". Цената е 8 евро на кв. м, която представители на бранша определиха като в горната граница за подобен имот.

"Става дума за нормална търговска сделка, която е част от стратегията за развитие на медийната група. Тя ни дава отлични финансови перспективи. Това ще ни направи още по-гъвкави и ще редуцира разходите ни. Сделката съществено ще повиши годишния финансов резултат на групата. Успоредно с продажбата на сградата подписахме дългосрочен договор за наем в една от най-добрите офиссгради в София" коментира Венелина Гочева, цитирана от "Капитал".

"Труд" и "24 часа" ще се преместят най-вероятно в новопостроения Sofia Airport Center.

Споделяне

Още по темата

Още от България