Пехотинци в сенчестата битка между Русия и Запада

"Ню Йорк таймс" разказва как близки до Кремъл олигарси и структури финансират активисти на свободна практика в Източна Европа

Пехотинци в сенчестата битка между Русия и Запада

Работейки на своя компютър, както през повечето почивни дни, върху антизападни дитирамби за чешки уебсайт, Ладислав Касука не бил сигурен какво да прави със съобщение, изскачащо на неговата Фейсбук страница, предлагащо му пари за организиране на улични протести. "Имате ли нужда от помощ"?, гласи първото съобщение, написано на руски от човек, когото той не познава. Последвало ново съобщение, смесица от руски и неразбираем чешки, с възторжен призив за улични демонстрации и все по-конкретни парични оферти.

Безпаричен чешки сталинист получава финансова оферта за идейна кауза

Така започва кореспонденция на "Ню Йорк таймс", която разказва за сътрудничеството на Ладислав Касука, "безпаричен чешки сталинист", с Александър Усовски – роден в Беларус писател, агитиращ за руски национализъм и идеологически наемник в сенчестата битка за сърцата и умовете между Русия и Запада

Първоначално на Касука са предложени 300 евро за закупуване на знамена и други атрибути за протестен митинг в Прага срещу НАТО и прозападното правителство на Украйна. По-късно идва оферта за 500 евро, с които Касука да закупи видеокамера, да заснеме протеста и да публикува видеото онлайн. Били се предложени също и други по-малки суми.

"Беше малко необичайно, така че бях изненадан", спомня си той в интервю пред "Ню Йорк таймс", направено в пражки мол, където работи по поддръжката и охраната.

Героят на кореспонденцията решил, че заплащането било "за добра кауза" – да се спре разширяването на НАТО и капиталистическия Запад върху бившите комунистически земи в Източна Европа – така че приел парите.

Това станало през лятото на 2014 г. Последвали странни отношения, състоящи се в разгорещена комуникация в социалните мрежи за политика и общ паричен трансфер от 1500 евро. Както става ясно, Касука е един от многобройните контакти, установени от Александър Усовски и финансирани от Москва в Централна и Източна Европа.

В сравнение с предполагаемото руско вмешателство в президентските избори във Франция тази година и в Съединените щати м.г., дейността на Касука и подобни на него е несъществена. Той устойчиво принадлежи към периферията на чешката политика и никога не се е надявал да се издигне повече от общински съветник в Мелник – град северно от Прага, където живее с приятелката си в блок, издраскан с графити.

Руската държава не плаща директно на "пехотинците" зад граница

Сътрудничеството на Касука с Усовски за пръв път излиза на бял свят заедно с тайни електронни писма, съобщения във Фейсбук и други данни, откраднати от украински хакери от компютъра на Усовски. Те дават рядка възможност да се надникне към базисните нива на един особено тъмен аспект на руската стратегия за влияние: активистите на свободна практика, които я реализират зад граница, но с подкрепата на руски олигарси и други подчинени на Кремъл, а не от самата руска държава.

Усовски е бил съсредоточен върху маргинални политически играчи в Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а усилията му като цяло не са дали особен резултат. Протестите, организирани от Касука и други като него, са привлекли шепа хора. Проруските уебсайтове, за чието създаване е съдействал Усовски, са претърпели провал. Полският политик Матеуш Пискорски, с когото той е поддържал контакт, бе арестуван миналата година по подозрения за шпионаж в полза на Русия.

Всичко това обаче явно въобще не е обезкуражило Усовски, който продължил и в началото на тази година да оферира необуздани планове и подробни бюджети на потенциални поддръжници на Москва.

Малофеев иска ясен план за идване на проруските сили на власт

Неговите комуникации нагледно демонстрират руското мислене, амбиции и разочарование. Особено забележително е неговото взаимодействие с офиса на Константин Малофеев – националиста-милиардер, който влезе в списъка на санкционираните от Запада прокремълски бизнесмени заради подкрепата му към проруските сепаратисти в Източна Украйна.

След като Усовски успява да режисира само няколко дребни демонстрации в Прага, Варшава и други градове, асистент на Малофеев поискал от него през октомври 2014 г. да предостави "ясен, конкретен и реалистичен план за идване на власт на проруски сили".

Малофеев е отказал да даде интервю по темата пред "Ню Йорк таймс", а неговият прессекретар Надежда Новоселова казала, че Малофеев и неговият персонал нямат нищо общо с Усовски.

Малофеев придоби репутация на кремълската версия на Джордж Сорос – унгарско-американския милиардер, към когото често се обръщат за помощ прозападните сили от Източна Европа. За разлика от Сорос обаче, богатите руснаци, поддържащи активисти зад граница, се стараят да държат в тайна своята роля и своите разходи. Това позволява и на Кремъл да запази дистанция.

По-рано Малофеев твърдеше, че поддържа само хуманитарна дейност, а не провокиране на политически проблеми.

Съдейки по откраднатата от украинските хакери кореспонденция, Малофеев първоначално е предоставил на Усовски 100 хиляди евро за финансиране на "подготвителния етап" на работата му в Западна Европа, но след това охладил неговите амбиции и нереалистични планове.

След като получил отказ от Малфоеев, Усовски изпитва отчаяна нужда от финансиране. През март 2015 г. той казва на сътрудник на Малофеев, че негови "полски приятели" се нуждаят от 292 700 евро, за да влязат в парламента. Той също така иска 10 000 евро за крайнодясната унгарска партия "Йобик" и още 3 000 евро за неофашистка паравоенна група, наричаща се "Унгарски страж".

През изкривената лупа на руските медии провалите стават успехи

Макар че никога не успява да изпълни целта си да докара която и да е проруска група на власт, Усовски съумява да изнамери партньори в Централна и Източна Европа, които са готови да приемат помощта му. Той освен това демонстрира, че може да се възползва от силата на интернет, за да усилва маргинални гласове и малобройни демонстрации да изглеждат като значими драми. Усовски е работил тясно с руските държавни медии, което гарантира, че дейността на активистите му в Чехия, Словакия и Полша получава обилно отразяване.

Така например чешкият сталинист Касука се появява редовно в руските медии като коментатор на политическите събития в Чехия и по геополитически въпроси. Веднъж той каза пред чуждоезичната руска държавна телевизия RT, че САЩ може да хвърлят атомна бомба в Украйна и да обвинят Русия, че е създала повод за война. А малобройният протест, организиран от Касука в Прага, бе специално отразен от най-голямата руска телевизия "Първи канал".

"Това е тотално налудничаво."Първи канал" представя като сериозна новина протест на около десетина човека, повечето от които са готови за психиатрична клиника", коментира базираният в Прага анализатор Роман Мика. По думите му "Касука стана един от най-известните чехи в Русия, след нашите хокеисти".

Плановете за "проруска пета колона" и потърсена помощ от Решетников

Явно отрязан от Малофеев, Усовски се обръща към други перспективни руски донори, изпращайки им подробни планове за "проруска пета колона" и с твърдения, че може да разруши "антируския фронт в Европа" като канализира финансиране към политици, които са против НАТО и ЕС.

Сред източниците, от които Усовски търси подкрепа, е руският депутат хардлайнер Константин Затулин, както и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), оглавяван тогава от бившия офицер от разузнаването Леонид Решетников. Припомняме, че Решетинков стана известен в България с признанието си, че е бил предварително информиран лично от лидера на БСП Корнелия Нинова за издигането на настоящия президент ген. Румен Радев, на когото той възлага надежди да изиграе "забележителна роля" по пътя на България извън ЕС и НАТО. Преди време "Уолстрийт джърнал" писа, позовавайки се на свои източници, че Решетников е предал на БСП стратегия за победа на балотажа на президентските избори, която била засечена от българските спецслужби.

Останал без предишното щедро финансиране, Усовски се обръща към чешкия сталинист Ладислав Касука, виждайки в него нискобюджетен проект, който може да го задържи в играта. За разлика от полските партньори на Усовски, Касука не му иска редовно пари и дори връща част от получена сума, когато се кандидатира за общински съветник в Мелник през 2014 г.

Усовски тясно сътрудничи с руските медии. Така например Касука се появява редовно по руския "Първи канал", който отразява в специален репортаж организирания от него малоброен протест в Прага. Напоследък обаче Касука е загубил интерес към уличните протести. Макар все още да е в контакт с Усовски, твърди, че сега е фокусиран върху писанията си за риска от война, за постиженията на Сталин и за мизерията, до която води капиталистическата експлоатация.

Александър Усовски е отказал да даде интервю пред "Ню Йорк таймс", освен ако не му бъде платено. В отговор на изпратени по имейла въпроси обаче той потвърждава, че компютърът му е бил хакнат и не е оспорил истинността на изтеклите съобщения и документи.

Усовски е добър пример за руските методи, може би има десетки такива, коментира Даниел Мило, бивш представител на словашкото вътрешно министерство, който в момента е експерт в изследователската група Globsec в Братислава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят