Пекин и Лондон пред сделки за поне 30 млрд. долара

Китай и Великобритания се очаква да сключат следващата седмица бизнес сделки за най-малко 30 млрд. долара, съобщи китайският посланик в Лондон Лиу Сяомин, цитиран от агенция "Ройтерс".

 

Договорите ще бъдат подписани по време на визитата на китайския премиер Ли Къцян в Лондон. Очаква се те да са около 40 на брой и да обхващат широк спектър от отрасли като енергетика, финанси и образование. Тяхната обща стойност ще бъде най-малко 30 млрд долара. "Крайната сума може да е рекордна", коментира още Сяомин по време на пресконференция в петък.

 

Двете страни ще обсъдят и възможността Пекин да инвестира в ядрения сектор на Великобритания, както и във високоскоростната влакова мрежа HS2, която Лондон планира да построи, и която трябва да свързва Северна Англия със столицата. По време на посещението се очаква да бъдат подписани и банкови сделки.

 

"Тази среща е приоритет за Китай и Великобритания. Имаме много високи очаквания", каза Сяомин, допълвайки, че заедно с министър-председателя в страната ще дойдат и 200 китайски бизнесмени.

 

Ли Къцян ще се срещне в Лондон с британския си колега Дейвид Камерън на 17 юни. След визитата си във Великобритания китайският лидер ще замина на посещение в Гърция.

Споделяне

Още от Свят