Пекин и Москва дават нов старт на отношенията си

Ху Цзинтао и Владимир Путин, Сн. БГНЕС

Руско-китайските отношения на стратегическо партньорство се намират на нов исторически старт и страните са готови те да бъдат поставени на по-високо ниво, заяви китайският президент Ху Цзинтао при срещата с руския си колега Владимир Путин, който пристигна във вторник в Пекин на тридневно посещение.

Двамата лидери се договорили за засилят взаимодействието си на международната сцена при вземането на най-важните решения по международни и регионални проблеми. По думите на китайския президент двете страни смята да засилят взаимоотношенията си във военната сфера и областта на сигурността.

Путин заяви от своя страна, че Китай остава стратегически партньор за Русия, който се ползва с висока степен на доверие и откритост.

"Благодарение на съвместните ни усилия повдигнахме нивото на китайско-руското сътрудничество до безпрецедентна висота и качество", каза Путин. Той определи като "полезна" дискусията си с Ху за иранската ядрена програма.

По думите на руския президент, полезна размяна на мнения е имало и за положението в Близкия изток, Северна Африка и ситуацията на Корейския полуостров.

Визитата на руския държавен глава в Китай е първото му посещение от толкова висок ранг от встъпването му в длъжност на 7 май, посочват руските издания. Това е показателно за много добрите приятелски отношения между двете страни, подчертават в Кремъл.

Путин се стреми да наблегне на важността на руско-китайските отношения, които не винаги са били лесни, но които се заздравиха през последната една година, когато и двете страни използваха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокират наказателни мерки срещу Дамаск, коментира Франс прес. Макар че по съветско време двете страни имаха граничен конфликт и бяха много подозрителни една към друга, тези дни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия има образцово партньорство с Китай във външната политика.

Путин замина за Китай само седмици, след като отмени посещение в САЩ, отбелязва Франс прес.

По време на визитата му се планира да бъдат подписани 17 дипломатически и икономически споразумения, които ще укрепят разширяващите се търговски връзки. Стокообменът за миналата година между двете страни достигна 80 милиарда долара.

В руската делегация влизат шестима министри, шефовете на енергийните гиганти "Газпром", "Роснефт" и "Транснефт", както и всички големи имена в руския бизнес, каза Ушаков.

Поради разногласията около цената няма обаче да бъде подписана дългоочакваната газова сделка, която би позволила на Русия да доставя по 70 милиарда кубични метра газ пряко на съседа си, казаха в в понеделник от "Газпром".

След като приключи с официалната програма на визитата си, Путин ще участва в Пекин в срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), създадена през 2001 г. от лидерите на Казахстан, Киргизстан, Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Със статут на наблюдатели в ШОС са Индия, Иран, Монголия и Пакистан. Афганистан и Туркменистан участват в заседанията като гости. Беларус и Шри Ланка са със статут на партньори в диалога. Сега се предлага Турция да получи статут на партньор в диалога, а Афганистан - статут на наблюдател.

В Китай Путин ще има отделни срещи с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и с афганистанския лидер Хамид Карзай. На 7 юни Путин заминава от Пекин на официално посещение в Казахстан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?