Пекин изолира Тайван като примамва с подаръци съюзниците му

Цай Ингвен

Тайван обяви, че е загубил още един от малобройните си съюзници след като малката тихоокеанска държава Кирибати го е уведомила, че прекъсва дипломатическите си отношения с острова, предаде Ройтерс. Китай смята Тайван за своя провинция.

"Ние незабавно ще прекратим съвместните проекти и ще закрием нашето посолство в Кирибати", каза на пресконференция тайванският външен министър Джозеф Ву. По думите му Пекин е предложил самолети и фериботи на Кирибати, за да я подмами да направи тази промяна в политиката си и да се ориентира към Китай.

Китайското правителство се опитва да "потисне и ограничи международното присъствие на Тайван" и "окончателно да унищожи суверенитета на Тайван", каза министърът.

Това е поредният удар по тайванския президент Цай Ингвен, която през януари ще се бори за преизбиране. Преди няколко дни Соломоновите острови също прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайван. Тогава Цай заклейми "доларовата дипломация" на Пекин, която лишава самоуправляващия се Тайван от международна подкрепа.

Цай каза пред репортери в Тайпе, че Китай притиска Тайван да приеме принципа "една страна, две системи", но се зарече, че тайванците няма да се огънат под китайския натиск.

Откакто Цай Ингвен е станала президент през 2016 г., вече седем държави са скъсали контактите си с Тайван и са се преориентирали към Китай. Понастоящем Тайван остава само с 15 дипломатически съюзници, главно малки развиващи се страни.

Натискът на Китай върху Тайван напоследък се изразява и в редовни прелитания на китайски бойни самолети около острова. Пекин подозира Цай, че подготвя официалното обявяване на независимостта на Тайван, което правителството в Пекин не може да приеме, отбелязва Ройтерс.

"Съвсем очевидно е, че със създаването на тези дипломатически инциденти китайското правителство се стреми да манипулира общественото мнение в Тайван, да повлияе на предстоящите президентски и законодателни избори в Тайван и да подкопае демократичния процес", каза днес външният министър Джозеф Ву.

Външното министерство в Пекин заяви, че оценява високо решението на Кирибати да възстанови връзките си с Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят