Пекин обвини САЩ в злоупотреба с мощ, за да блокира подема на китайските фирми

Пекин обвини САЩ в злоупотреба с мощ, за да блокира подема на китайските фирми

Пекин критикува новите санкции на САЩ срещу телекомуникационния гигант "Хуауей (Huawei), като обвини Вашингтон в "злоупотреба с националната мощ", за да блокира подема на китайските компании, предаде Франс прес, цитирана от БТА във вторник.

Министерството на търговията на САЩ забрани преди ден на още 38 филиала на "Хуауей+ да купуват американски компютърни чипове или други американски технологии.

Напрежението между двете страни вече се беше изострило. Вашингтон твърди, че китайските компании са използвани да шпионират в полза на Пекин - обвинение, което китайското правителство и компаниите отхвърлят.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза днес, че няма доказателства продуктите на "Хуауей" да съдържат т.нар. задни вратички или пропуски в сигурността.

Санкциите напълно разобличиха и последната преструвка за пазарни принципи и честна конкуренция, с които САЩ винаги са се хвалили, каза той.

Администрацията на Тръмп забрани достъп на "Хуауей до 5G мрежите в САЩ и насърчава съюзниците си да сторят същото.

Говорителят на китайското външно министерско призова САЩ да поправят грешките си, като заяви, че Китай ще продължат да взема необходимите мерки за защита на легитимните права и интереси на китайските компании.

Споделяне

Още от Бизнес