Пекин поздрави Байдън и призова за "единство"

Пекин поздрави Байдън и призова за "единство"

Китай поздрави днес Джо Байдън за встъпването му в длъжност като президент на САЩ и припомняйки част от речта му, го призова за "единство" в отношенията между двете велики сили, предаде Франс прес.

Забелязах, че президентът Байдън на няколко пъти в речта си наблегна на думата "единство". Мисля, че точно от това имаме нужда в момента в китайско-американските отношения, заяви пред журналисти говорителката на външното министерство Хуа Чунин.

Отношенията между Китай и САЩ стигнаха до най-ниската си точка при управлението на президента Доналд Тръмп, който започна търговска и технологична война с азиатския гигант, отбелязва АФП.

Малко след встъпването в длъжност на Байдън Пекин обяви санкции срещу 28 бивши високопоставени служители от администрацията на Тръмп, включително вече бившият държавен секретар Майк Помпейо, на които им се забранява да влизат в Китай и Хонконг.

Пекин, който през ноември се забави с признаването на победата на кандидата на демократите, сега изрази желание да обърне нова страница в двустранните отношения. Мисля, че САЩ, както и Китай трябва да вложат всички сили и да проявят мъдрост, за да се разберат помежду си, заяви Хуа. Това е задължение на Китай и САЩ, като две велики държави, това е и надеждата на международната общност, изтъкна говорителката. Ако двете страни си сътрудничат, добрите ангели ще надделеят над злите сили в отношенията между Китай и САЩ, изрази надежда Хуа, използвайки израз от речта на Байдън.

Споделяне

Още от Свят