Пекин предупреди Тръмп да не се отмята от "един Китай"

Избраният президент на САЩ разгневи Китай с изявлението си, че може да не се обвързва с този принцип, освен ако не постигне сделка за търговията

Доналд Тръмп

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че бъдещото му правителство може и да не се чувства обвързано с политиката "един Китай", освен като не бъде постигната сделка, евентуално за търговските отношения САЩ - Китай. Изявлението предизвика бурната реакция на Пекин, който изрази "сериозно безпокойство", а контролиран от управляващата партия вестник написа, че Тръмп е "невеж като дете".

Доналд Тръмп заплаши да не признае политиката на "един Китай", която през 1979 г. накара Вашингтон да прекъсне дипломатическите отношения с Тайван. "Напълно разбирам политиката "един Китай", но не знам защо трябва да сме обвързани с тази политика, освен ако сключим някакво споразумение с Китай за други неща, включително в търговията", каза Тръмп в интервю за Фокс нюз.

Поздравителното обаждане за изборната му победа, което Тръмп прие от тайванската президентка Цай Ингвен, е първият подобен контакт с Тайван от новоизбран или действащ президент на САЩ откакто президентът Джими Картър през 1979 г. прехвърли дипломатическото признаване от Тайван на Китай и призна Тайван за част от "един Китай".

Тайван е една от най-деликатните политически теми за Китай. Пекин обикновено реагира остро на всякакви официални контакти между чуждестранни правителства и тайвански лидери, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервюто за Фокс Тръмп разкритикува Китай за политиката му в области като валутата, Южнокитайско море и Северна Корея и заяви, че не Пекин е този, който да решава дали той да приема обаждане от лидера на Тайван.

"Вижте, ние сме засегнати много лошо от Китай с девалвацията (на китайската валута -бел.ред.), с това че ни облагат тежко на границите, докато ние не ги облагаме, с изграждането на масивна крепост в средата на Южнокитайско море", коментира избраният президент като допълни: "И често казано, те не ни помагат въобще за Северна Корея".

"Не искам Китай да ми диктува какво да правя. Това обаждане бе по инициатива на Тайван. Беше много приятно обаждане. Кратко. И защо някаква друга страна ще казва, че не мога да приема някое обаждане? Често казано си мисля, че щеше да е много невъзпитано да не приема това обаждане", заяви Тръмп.

Това очевидно изчерпа търпението на Пекин.

В отговор говорител на китайското външно министерство предупреди в понеделник, че ако Вашингтон се откаже от ангажимента към политиката "един Китай", "повече няма да може да става дума за стабилно и постоянно развитие на китайско-американските отношения".

Китай изисква от всяка страна, която желае да поддържа дипломатически отношения с него, да признае този принцип, съгласно който има един-единствен официален представител на Китай и това е Пекин. Тази формулировка пречи остров Тайван да стане официално независим, макар да е политически отделен от континентален Китай от 1949 г. Признавайки принципа за "един Китай", през 1979 г. САЩ официално прекъснаха дипломатическите си отношения с тайванските власти, но продължават да продават оръжия на Тайван, отбелязва АФП.

Китайският в. "Глоубъл таймс" излезе в понеделник с редакционна статия, в която призовава Тръмп "да чуе ясно, че политиката "един Китай" не подлежи на преговори".

"Китай трябва да води решителна битка срещу (г-н Тръмп)", продължава изданието и предупреждава избрания президент на САЩ, че "Китай не може да бъде сплашен лесно".

"Глоубъл таймс" отбелязва също, че Тръмп "разбира от дипломация колкото едно дете".

Ако следващият американски президент подкрепи открито независимостта на Тайван и увеличи продажбите на оръжие за острова, Пекин може да започне да подкрепя "вражески на САЩ сили", заплаши изданието, което е орган на китайската компартия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят