Пекин забрани достъпа до YouTube

Китайските власти блокираха достъпа до YouTube, тъй като там бил качен клип, показващ войници, които бият монаси и други жители на Тибет, предаде ББС във вторник.

Във видео материала стотици китайски войници нахлуват в тибетски манастир. Записът показва как със сопи пребиват отначало един човек, а после ритат жестоко няколко други, включително монах. Датата и мястото на снимките са неизвестни.

Пекин не потвърждава блокирането на популярния сайт, но по данни на ББС повечето китайци не могат да заредят YouTube. По думите на представител от министерството на външните работи на Китай, властите не се страхуват от интернет, предава Ройтерс.

Достъпът до YouTube е прекъснал няколко дни по-рано, когато се навърши една година от масовите вълнения в Тибет. Освен това властите на страната са закрили 1250 сайта до януари тази година, които според тях нарушават законодателството. Сред тях са и няколко тибетски сайта.

YouTube не е единственият блокиран сайт в Китай. По-рано Пекин е прекратявал достъпа до "Ню Йорк таймс", ББС, и до "Гласът на Америка".

Споделяне

Още от Свят