Пелоси оглави долната камара на Конгреса и не изключи импийчмънт срещу Тръмп

Нанси Пелоси

Демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и не изключи възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде АП.

Дали това ще се случи обаче зависи от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален таен сговор между кампанията на Тръмп и Русия по време на президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Въпросът дали да бъде задействана процедурата по импийчмънт не бива да зависи от политически причини, подчерта тя в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

На междинните избори в САЩ през ноември демократите установиха контрол над долната камара на Конгреса, която може да задейства процедура по отстраняване на президента. Републиканците на Тръмп обаче запазиха мнозинството си в Сената, което на практика обрича всеки опит за импийчмънт на неуспех.

По-рано Пелоси предупреди, че евентуалното задействане на процедурата би всяло разделение. Демократите избягваха да споменават думата "импийчмънт" по време на кампанията за междинните избори поради опасения, че това може да има обратен политически ефект, отбелязва АП. Самият Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

Пелоси става за втори път председател на долната камара на Конгреса, третия по важност пост в САЩ. През 2007 г. тя стана първата жена в Америка, заемала някога този пост, и остана на него до 2011 г., когато Републиканската партия получи мнозинство.

В първата си реч след гласуването Пелоси изложи плановете си за работата на долната камара, в която представителите на Демократическата партия вече имат мнозинство. Американският народ "поиска нова зора", заяви тя и каза, че Камарата на представителите трябва да се бори за средната класа и да защитава програмите за здравно и социално осигуряване.

Конгресът трябва да се бори и срещу климатичните промени, добави Пелоси, определяйки ги като "екзистенциалната заплаха на нашето време".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?