Пелоси се готви да оглави Камарата на представителите и пак да пише история

Нанси Пелоси

Нанси Пелоси знаеше, че този момент ще настъпи, дори ако други са се съмнявали или са работили активно, за да ѝ попречат.

Пелоси се готви да бъде избрана днес за председател на Камарата на представителите. Тя е единствената жена, избирана на поста, и е сред малцината конгресмени, които го заемат повторно. За последен път председател на Камарата е бил преизбиран на поста преди повече от половин век.

Демократката от Калифорния беше подценявана по време на политическа си кариера, но опровергаваше скептиците. В този случай тя го направи, като успя да върне демократическото мнозинство в Камарата и да събере необходимите гласове за председателския пост.

"Никой от нас не е незаменим", каза Пелоси пред Асошиейтед прес в предизборната кампания миналата есен и добави: "Но аз зная, че съм много добра в това, което правя".

Пелоси остава силно полязирираща фигура, заклеймявана от републиканците като либерал от Сан Франциско и карикатура на всемогъщото правителство. Но тя е и майка на пет деца и баба на девет, пробила "стъклените тавани", за да стане един от най-влиятелните политици на 21 век.

С президента Доналд Тръмп в Белия дом и републиканците, които все още контролират Сената, връщането на Пелоси на председателския пост, за да води демократичното мнозинство при най-голямото му обновяване след скандала Уотъргейт, разтърсва политическата динамика във Вашингтон, дори отвъд новата ера на разделеното правителство.

Тя е една от малцината лидери в Конгреса, които изглежда разбират Тръмп. И двамата са потомци на известни фамилии, призвани сега да сключват сделки. Тръмп харесва силните характери и вероятно в знак на уважение тя е между малкото лидери на Конгреса във Вашингтон, на които той не е измислил прякор.

Завръщането на Пелоси на председателския пост не беше гарантирано. Малка група праволинейни редови демократи жадуваха за нови лидери и твърдяха, че е време ново поколение да поеме водачеството. На тях им омръзнаха републиканските предизборни клипове с нападки, в които неизменно фигурираше Пелоси. Те се опасяваха, че тя ще стане пречка за усилията им да запазят мнозинството на следващите избори и привлякоха някои от новите лица сред новоизбраните конгресмени в редиците си, за да се опитат да осуетят повторното ѝ избиране за председател.

Но Пелоси успя да разубеди един по един някои от групата на скептиците, обръщайки отрицателните гласове в положителни, понякога само за дни. На някои от тях бяха дадени водещи постове в сферата на законодателните им приоритети и дори бяха издигнати за председатели на специални комисии.

78-годишната Пелоси също отстъпи малко, като обеща да остане начело на долната камара не повече от четири години, за да проправи път на новото поколение.

Не е ясно какъв ще е крайният резултат, когато днес бъдат преброени гласовете за председателския пост - първия политически ход на демократичното мнозинство.

"Тя ще се справи повече от добре", каза конгресмен Хаким Джефрис от Ню Йорк, бъдещ председател на демократите в долната камара.

Джефрис каза, че когато съобщил на семейството си, че поради новия си пост, може да стане човекът, който ще издигне кандидатурата на Пелоси за председател, малкият му син възкликнал: "Не пропускай момента, татко."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят