Пендаровски нарече "билет за евробъдеще" избора му за президент на Северна Македония

Стево Пендаровски и Зоран Заев ликуват след победата на СДСМ, сн. ЕПА/БГНЕС

Победителят в изборите за президент на Северна Македаноия Стево Пендаровски от управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) определи избирането му на поста като "билет за европейско бъдеще". Той победи опонентката си от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска с  51.7 на сто срещу 44.7% за нея или с 57 500 гласа разлика при общо подадени 844 000 бюлетини.

"Ще обединявам, няма да разделям. Моята мисия е да обединявам. Всички да вървим напред – гражданите, общностите, сдруженията, институциите, бизнесите, партиите – буквално всички. Ще бъда фактор за стабилност, а не фактор за кризи", заяви Пендаревски.

Той обяви още, че първото нещо, което ще бъде направено след встъпването му в длъжност на 12 май, ще е да подпише указите за непубликуваните закони, които бяха върнати в парламентарна процедура от настоящия президент Георги Иванов. Новият държавен глава каза, че ще посредничи между правителството и опозицията, за да се намери по-бързо решение относно статута на Специализираната прокуратура, пише македонското електронно издание “МКД“, цитирано от агенция "Фокус".

"Законът за социалната защита все още не е подписан и това е голям срам. Освен това ще се опитам да се свържа с Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, и да помогна за намиране на обща основа, за да се приеме законът за прокуратурата и да се реши бъдещето на Специализираната прокуратура ”, заяви Пендаровски пред поддръжниците му пред щаба на СДСМ.

Той добави, че има яснота за бъдещите членове на кабинета си, но и че има някои имена, които обмисля дали да наеме за свои сътрудници.

Лидерът на албанската част от управляващата коалиция – Али Ахмети, видя в резултата "триумф на консенсусната демокрация“. А от антуража му напомниха, че без Ахмети нямало сегашните президент, премиер и председател на парламента да бъдат същите.

Премиерът на страната Зоран Заев пък заяви, че с тъмното минало на страната е свършено:

"От днес нищо вече не е същото. Никой вече не може да препречи пътя на напредъка и перспективите. Изходът от днешните избори е потвърждение, че израстваме още повече, че взехме отговорно решение и че заслужаваме да вървим напред. Нашето място е в НАТО. Мястото ни е в ЕС. Точка! Край на режима и мрачното минало! Няма вече режим", каза Заев.

От ВМРО-ДПМНЕ обаче заявиха, че техният кандидат Гордана Силяновска може да загуби само след тежко фалшифициране или изборен инженеринг. "На изборите имаше нередности, натиск, заплахи и вероятно бързи пръсти и улики за подкуп. Европа е все по-далечна цел с тези хора. Затова на Македония ѝ трябваше служебно правителство, което да гарантира безпристрастност на процеса", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, на пресконференция в партийното седалище.

"Днес Македония се събужда в нова реалност, обществена реалност, която означава делегитимирана власт," каза още той и допълни, че Зоран Заев и Стево Пендаровски знаят какво ги чака и какво ще им тежи от днес нататък.

"От днес ги очаква един истински политически ад, който ще го предвожда ВМРО-ДПМНЕ като най-голямата политическа сила в страната. Стево казва, "Слушайте върховният главнокомандващ", а аз казвам, отново грешите, слушайте народа!" - каза Мицковски.
Според него реалността показва тяхната победа в повечето общини.

"Спечелихме с още по-голяма и по-убедителна разлика, отколкото в първия тур. Дали му харесва на някого или не, от днес реалността е следната - ако имаме парламентарни избори партията, която народът избра на тези избори и която щеше да има най-много депутати е ВМРО-ДПМНЕ. Партията в сравнение с коалицията СДСМ спечели най-много гласове. ВМРО-ДПМНЕ постигна отличен резултат, партията отново е най-голямата политическа сила в Република Македония," каза Мицковски, добавяйки, че ще ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да работи с два пъти по-голяма мотивация за следващите парламентарни избори, за да достигне до половин милион гласа.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?