Пендаровски се закле като президент на всички македонци

Стево Пендаровски обяви, че ще подаде ръка на опозицията

Стево Пендаровски положи в неделя клетва като държавен глава на Северна Македония и обяви, че ще е президент на всички македонци.

В реч пред парламента в Скопие, на която присъстваха редица чужди политици, сред които българският държавен глава Румен Радев, Пендаровски декларира, че първата му задача е да подаде ръка за съвместна работа с опозицията.

 "Моята мисия е да обединявам всички заедно да вървим напред. Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи", обяви новият президент.
 
Сред основните приоритети, около които трябва да се случва това обединение, той очерта членството на страната в ЕС и в НАТО и етническия баланс между отделните общности.

Пендаровски е първият държавен глава, избран след промяната на името на страната, и петият откакто държавата е независима. Той пое поста от Георге Иванов, който беше президент два последователни мандата, а преди това длъжността са изпълнявали Бранко Цървенковски, Борис Трайковски и  Киро Глигоров.

Освен билет за европейско бъдеще, изборът на Пендаровски е край на тъмното минало на страната, смята премиерът Зоран Заев, от чиято партия е новият държавен глава. "Никой повече не може да застане на пътя на прогреса. Нашето място е в НАТО и в ЕС. Точка", заяви министър-председателят.

Той изпрати поздравителен адрес до Пендаровски, в който пише, че с неговия избор страната получава лидер, който се присъединява към водачеството по пътя към превръщане на Северна Македония в по-добро място за живеене.

"Днес Пендаровски поема задължението да бъде президент на всички граждани, да се бори за справедливост и да представя страната достойно в целия свят“, казва Заев и допълва, че очаква скоро първата си работна среща с новоизбрания президент. По думите му македонските граждани са потвърдили, че искат да продължат напред обединени.

Сред присъстващите на инаугурацията на Пендаровски бяха президентите на България Румен Радев, на Албания Илир Мета, на Сърбия Александър Вучич, на Косово Хашим Тачи, вицепрезидентът на Турция и делегация от Словения.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?