Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пенгезов се обяви за жертва на Пеевски, "който разпределя баницата"

Депутатът се закани да продължи битката с враговете си, сред които и президентът, но в "ново качество"

12 коментара
Веселин Пенгезов

Два месеца и половина, след като медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов публично си отправиха обвинения, че "командват" главният прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет, председателят на Софийският апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов също излезе с подобни откровения.

 

Повод за закъснелите признания стана разследването срещу него за злоупотреби с евросредства, заради което в понеделник Пенгезов ще стане обвиняем.

 

Висшият магистрат свика в четвъртък пресконференция, на която директно обяви, че е получавал "съобщения" от "един човек, който разпределя баницата в държавата" как да бъдат решавани конкретни дела.

 

Цацаров: Делото срещу Пенгезов не е свързано с избора на нови съдебни шефове

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има връзка между делото срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и предстоящото му участие в конкурса за втори мандат на шефската позиция. Ръководителят на държавното обвинение не пожела да критикува и наблюдаващия прокурор по делото срещу Пенгезов Стоил Тойчев заради твърде дългото разследване, продължаващо 4 години.

Още

Помолен да уточни кого има предвид, Пенгезов първоначално подкани журналистите сами да се сетят, след което заяви: "Делян Пеевски се казва".

По думите му "съобщенията" от настоящия кандидат за евродепутат от ДПС гласели, "че е по-добре Митхат Табаков (бивш депутат от ДПС, окончателно осъден за престъпления по служба – бел.ред.) да бъде оправдан". В противен случай Пеевски заплашвал чрез свои пратеници, че Пенгезов ще види втори мандат начело на САС "през крив макарон".

 

Друго дело, към което Пеевски проявявал особен интерес, било това срещу Октай Енимехмедов, който получи на първа инстанция 3 години и половина затвор за заплаха с убийство срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, но бе оправдан по по-тежкото обвинение – за опит за убийство. Пенгезов разказа, че от "съобщение" на Пеевски разбрал, че той е недоволен от решението на Апелативния съд да пусне Енимехмедов под домашен арест.

 

Магистратът не иска да "отваря уста" заради семейството си

 

"Аз ако отворя уста... Ми няма да я отворя, защото имам семейство все пак", продължи председателят на САС, припомняйки проблемите, които роднините му имали по време на кабинета "Борисов", когато тогавашният МВР шеф Цветанов влезе в директен конфликт с него, а медиите на Пеевски и майка му Ирена Кръстева започнаха да го представят като "съдията на Октопода". По думите му тогава съпругата му била изхвърлена "като мръсно коте" от ДАНС, а за дъщеря му се появили медийни публикации, че е любовница на Огнян Донев.

 

Запитан дали изобщо е щял да огласи за оказвания му от Пеевски натиск, ако не бе заплашен от обвинение, Пенгезов уклончиво отговори, че го бил казвал, но не пред медиите. "Никой не ме е питал... Да вървя и да казвам, че ми оказват натиск ли", риторично попита той.

 

Шефът на САС предположи, че след като бъде обвинен и отстранен от работа, в конкурса за нов председател на съда вероятно "ще се активизира Богдана Желявска (зам.-шеф на Софийския градски съд – бел.ред.)". Запитан дали в такъв случай журналистите трябва да приемат, че тя се ползва с подкрепата на Пеевски, Пенгезов бе кратък: "Ми, приемете го".

 

Съдебният шеф добави още, че въпреки създалата се ситуация той все пак щял да си подаде документите в конкурса и ако ВСС го отстрани с мотива, че не притежава необходимите нравствени качества, тъй като ще бъде обвиняем, той щял да обжалва това решение в съда.

 

"Ако ще си играем, да си играем. Те така, и аз така... Ще бъде весело", лаконично обобщи Пенгезов, докато се усмихваше широко на съдебните репортери.

 

Впоследствие той се отплесна в разсъждения за Пеевски, "който разпределя баницата в държавата", и видимо подразнен се възмути защо никой не питал депутата от ДПС как негова фирма "е на първо място за "Южен поток" и ще изпапка 3 милиарда". "Питайте ги как и кога направиха обществена поръчка и защо в проекта няма чужди фирми", препоръча на журналистите магистратът.

 

Повтаряйки нееднократно, че говори "истината" и няма защо да се опасява, че Пеевски ще го съди за клевета, тъй като излагал само факти, Пенгезов лаконично отбеляза, че "на всяко прасе му идва Коледата".

 

Обвинението му – само заради конкурса за нов шеф на САС

 

Пенгезов се въздържа да направи директна връзка между Пеевски и поведението на главния прокурор Сотир Цацаров. Въпреки това заяви, че в момента държавното обвинение работело с "болшевишки методи" и изрази увереност, че ще му бъде повдигнато обвинение единствено заради намерението му да участва в конкурса за нов председател на САС, обявен преди Великден от Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Пенгезов знаел, че го разследват от 2010 г., когато Цветанов изпратил на прокуратурата "много хубав донос", подписан от него. След това било образувано разследване за европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд.

 

Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петко Петков, който също е призован за 28 април за повдигане на обвинение. Новината в България дойде в сряда през австрийския всекидневник "Дер Щандарт", а по-късно през деня бе пусната и разработка в сайта на българския в. "Капитал".

 

В четвъртък Пенгезов си спомни, че "основният недостатък" при изпълнението на проекта бил, че той и Петков са работили по малка обществена поръчка, а не по голяма. По тази причина след направен одит на него бил съставен акт за административно нарушение за 5000 лева, а на Петков – за 15 000 лева. Двамата обаче обжалвали актовете пред Районния съд, който ги отменил като незаконни. Софийският административен съд пък окончателно потвърдил, че по въпросния акт няма установени нарушения на двамата.

 

"Оттогава насам – тишина, ама пълна тишина. Стана 2013 г. Един ден, когато прокурор Цацаров встъпи в длъжност, през 2013 г. аз отидох при него. Казах му, че от 2010 г. е образувано дело и неизвестният извършител съм аз. Той каза, че не му е докладвано за това дело. Аз се учудих, че не знае", разказа още Пенгезов, уточнявайки, че Цацаров тогава поел ангажимент да провери казуса.

 

През есента на същата година шефът на САС отново отишъл при главния прокурор и му казал, че има намерение да се кандидатира за нов мандат и е възможно въпросното дело да бъде използвано, за да го дискредитират по време на конкурса. Цацаров отново обещал да се поинтересува какво се случва с разследването. Впоследствие, в началото на октомври, двамата с Петков били призовани на разпит.

 

Военните прокурори били "по-услужливи и по-послушни"

 

"Вторник сутринта в 10.00 часа получих призовка. Най-много ме учуди, че делото е изпратено на Софийска военно-окръжна прокуратура", добави Пенгезов. Поясни, че въпреки генералския му чин, случаите на престъпления, извършени от магистрати по повод службата им, по закон са от компетентността на Софийската градска прокуратура и Софийския градски съд.

 

"Може би са по-услужливи и по-послушни (военните прокурори – бел.ред.)", продължи шефът на САС, отбелязвайки, че едно време наричали обвинителите с пагон – "железният юмрук на прокуратурата". В тази връзка той заяви, че ще настоява за промяна в подсъдността, така че делото му да се гледа от Градския съд, "защото Военният съд не е компетентен".

 

Пеевски щял да продължи битката си с президента от ЕП

 

Междувременно самият Делян Пеевски светкавично реагира с коментар пред предпочитаната от него и банкера Цветан Василев агенция "Пик", където заяви, че не можел да повярва, "че всички в тази държава изкупват вините си през Делян Пеевски".

 

"Наистина ли всеки виновен в тази държава оттук-нататък ще оправдава греховете и престъпленията си с мен? Обвиненията на Пенгезов будят у мен съжаление и смях. Заявявам категорично, че никога и по никакъв повод не съм натискал това лице нито лично, нито чрез други хора, както то твърди. Пенгезов нито ме интересува, нито някога ме е интересувал, за да му обръщам такова внимание", казва Пеевски.

 

Той недоумява каква е неговата вина, след като сам се отказал от шефското място в ДАНС, на което скандално бе назначен от парламента през юни м.г.

 

"Ще ми отговори ли някой от моите критици и съдници каква е моята вина? В това, че бях избран за началник на ДАНС и се отказах още на следващия ден доброволно ли? Или пък в това, че вестниците, които доскоро принадлежаха на моето семейство разобличаваха далаверите на кръга "Капитал" и президента Росен Плевнелиев. В това ли е моята историческа вина пред българският народ? Ако е така, аз съм готов да изпия горчивата чаша, но няма да се откажа да водя битка с Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев, Веселин Пенгезов и подобните им и в бъдеще. Само, че вече ще го правя в ново качество", завършва Пеевски, който е втори в евролистата на ДПС и мястото му в новия Европарламент е подсигурно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Радо Казаков
  #12

  Странно е че когато дойде време да носят обществената си отговорност всички започват да търсят на кого и как по-лесно да я прехвърлят. И само когато са застрашени личните им интереси и кариера започват да си отварят устата. Това само показва до каква степен обществените интереси и добро не се ценят и не се защитават както е необходимо в общественото пространство.

 2. dimitardi000
  #11


  Съдебната система е прогнила , защото кадрите й са родени и възпитани в държава управлявана половин век от болшевиките!

  Как да има законност, как да има справедливост, как да има морал и достойнство. Всичко това липсва при болшевиките!

  Тези, които учат на такива неща бяха избити през 44г. (около 40 000 души), други бяха хвърлени в концлагерите, на трети им бяха запушени устите, а масата безславно и безропотно клекна !

  Сега берем плодовете на болшевишкото семе и се "радваме" на кадровици като

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #10
 4. милан Миланов
  #9

  Мрънкащ магистрат - да не повярваш, а кога вземвахте парите, не мрънка

 5. Майтапчия
  #8

  Я стига, Дилянчо Мамин - кукловода на републиката. Звучи несериозно. И защо забравихте Красьо "Черничкия". Я Госпожа говорителката да ни светне по въпроса!

 6. милан Миланов
  #7

  Стига бе, тоя Пенгезов само скандали покрай него. Има ли въобще неподкупен магистрат? Едва ли!

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #6
 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #5
 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #4
 10. Nadetto
  #3

  Всячески се стараят да се прецакват покрай изборите,лошото е,че хората се умориха от игричките им,чудя се колко ли е взел и този Пенгезов от "покровителя"си.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.