”Пенгуин” и “Рандъм хаус” се сливат в най-голямата издателска компания в света

Големите медийни компании "Пиърсън" (Pearson) и "Бертелсман" (Bertelsmann) са постигнали договореност за сливането на издателскитя си бизнес - съответно "Пенгуин" (Penguin) и "Рандъм хаус" (Random House), съобщи ББС.

При одобрение на сделката от антимонополните регулатори новосъздадената компания “Пенгуин Рандъм Хаус” (Penguin Random House) ще бъде най-голямото издателство в света.

“Бертелстман" ще притежава 53% от съвместното предприятие, а “Пиърсън” - 47%. Сделката се очаква да бъде финализирана до лятото на 2013 г.

Двете компании признаха, че водят преговори за сливането в края на миналата седмица. През уикенда британският вестник “Сънди Таймс” писа, че нейният собственик – “Нюз Корпорейшън” планира да предложи "значителна сума", за да купи “Пенгуин”. Корпорацията на Рупърт Мърдок в момента притежава издателството “Харпър Колинс” (HarperCollins).

Споразумението е първото подобно между две от шестте най-големи издателски компании в света. Според анализатори подобен ход е бил неизбежен с оглед бързо променящия се медиен бизнес, в който електронните книги завземат все по-голям дял от пазара.

Новото издателство “Пенгуин Рандом Хаус” ще има по-големи възможности за договаряне с “Амазон” (Amazon), която в момента доминира на разпространителския пазар.

"Заедно двете издателства ще могат да си поделят голяма част от разходите, да инвестират повече в своите автори и читатели и да предприемат повече рискове в търсенето на нови модели в този вълнуващ, бързодвижещ се свят на дигитални книги и дигитални читатели", казва Марджори Скардино, изпълнителен директор на “Пиърсън”.

Според последни изчисления очакванията са съвместното предприятие да регистрира 2.5 млрд. паунда (3.11 млрд. евро) годишни приходи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?