Пенка няма да бъде убита

Пенка няма да бъде убита

"Резултатите от лабораторните анализи на кравата от Кюстендилско са благоприятни."

Информация с това заглавие публикува в понеделник на сайта си Българската агенция по безопасност на храните. Въпросната крава е вече известната в цяла Европа.

Пенка, която избяга за 15 дни в Сърбия и след като беше върната от собственика си обратно в България бе нарочена от ветеринарните власти да бъде убита поради опасения, че може да е пренесла болести и защото такива били европейските изисквания.

В защита на кравата се вдигнаха евродепутати. Великобритания, където медиите разказаха за случая на Пенка, беше организирана петиция в нейна защита. Срещу убийството на Пенка се обяви дори Пол Макартни. Български представители в Европарламента пък обявиха, че случаят вреди на имиджа на страната, която е и председател на Съвета на ЕС.

Така, след няколко седмици умуване какво да се прави с кравата и тестове за това дали е бременна и заразена с някоя опасна болест, в понеделник от БАБХ обявиха, че "лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести".

"Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево", пише още в съобщението.

В него се казва още, че "продължават срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност".

Часове преди агенцията да обяви, че няма да отнема живота на Пенка, Явор Гечев от фондация "Четири лапи" коментира пред бТВ, че практиката на институцията е да убива животни на общо основание, защото така е по-лесно. Той каза, че случаят с кравата-беглец е четвърти гаф на БАБХ, свързан с хуманно отношение към животните. Другите три скандала са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина.

В случая с лъвчетата агенцията настояваше те да бъдат отглеждани в зоопарка в Пазарджик въпреки сериозните си здравословни проблеми и факта, че в зоологическата градина нямат опит с такива животни. Скандалът с птиците избухна, след като от БАБХ умъртвиха над 100 птици поради съмнения за птичия грип. По отношение на загиналите без храна коне в Осоговската планина - агенцията е правила проверки на животновъдния обект и надлежно му е издала всички разрешителни.

От БАБХ искаха да умъртвят Пенка с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Сега, след като български и европейски медии отразиха случая, се оказва, че това изискване може и да не бъде спазено.

"Историята е изключително нелепа и показателна за действията на нашите власти", посочи Явор Гечев. Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след случая с Пенка.

Споделяне

Още по темата

Още от България