Пенс се опита да успокои Брюксел за отношението на Вашингтон към ЕС

Майк Пенс и Доналд Туск, сн: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че САЩ ще задълбочат икономическото и политическото партньорство с ЕС. Той направи това изявление след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Тя бе част от посещението му в Брюксел, което изглежда като опит да се разсее създалото се впечатление за промяна в отношението на Вашингтон към европейските му партньори.

Президентът Доналд Тръмп ме изпрати в дома на ЕС, за да изразя от негово име посланието, че САЩ ще продължат сътрудничеството и партньорството с Общността, посочи Пенс.

Споделяме еднакви ценности и цел - да постигаме мир и напредък чрез върховенство на закона, добави той. Трябва да бъдем силни и единни пред заплахите за сигурността и стабилността на Европа, допълни Пенс.

Ужасно е да си спомним за атентатите в Брюксел - в сърцето на ЕС - преди година. САЩ са решени да продължат сътрудничеството, за да предотвратим в бъдеще подобни нападения. Има нужда от повече споделяне на разузнавателни данни между САЩ, ЕС и НАТО за борба с радикалния ислямски тероризъм, заяви вицепрезидентът.

Ще продължим да подкрепяме разгръщането на НАТО на изток, ще държим Русия отговорна за обстановката в Източна Украйна, призоваваме и двете страни там да се придържат към прекратяването на огъня. Ще потърсим възможност да намерим нови пресечни точки с Русия, президентът Тръмп вярва, че това е възможно, отбеляза Пенс.

Доналд Туск определи срещата с вицепрезидента Пенс като открита и честна. Фанатично подкрепям трансатлантическите отношения, попитах направо Пенс дали споделя нашето виждане за спазването на международния ред, за сигурността, попитах какво е отношението на Вашингтон към ЕС. Придържането към правилата на международното право е в интерес на Запада, запазването на този ред може да бъде постигнато с обща политика на западното общество, посочи председателят на Европейския съвет.

Обявяването на смъртта на Запада е преувеличение, заяви Туск. Сигурността ни се основава на НАТО, трябва да работим заедно за осъвременяване на нашето сътрудничество.

Справедливата подялба на разноските за сигурността цели да заздрави нашия съюз, а не да го отслаби. Светът би бил много по-лошо място, ако Европа не бе обединена. В общ интерес е да прекъснем разпада на Запада. Не може да се измисли нищо по-добро от ЕС, посочи Туск.

Вицепрезидентът на САЩ и председателят на Европейския съвет не отговориха на журналистически въпроси.

Юнкер: Стабилността в света зависи много от добрите отношения ЕС-САЩ

Стабилността в света зависи много от добрите отношения ЕС-САЩ, има нужда от обединен и силен ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при посрещането на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

Благодарен съм, че вицепрезидентът избра Европа за първото си задгранично пътуване, добави Юнкер. Ще говорим по всички въпроси, които понякога оставят впечатлението за различия помежду ни, допълни той преди началото на срещата.

Ще укрепим нашите усилия в областта на отбраната. Икономическите отношения са изключително важни. Не е време Европа сама да се разделя на бивши национални провинции, а трябва да стои единна, заяви Юнкер.

Пенс посочи, че от името на президента Доналд Тръмп е дошъл да изрази решимостта на САЩ да продължат да сътрудничат с ЕС. Очаквам съдържателен и подробен разговор за бъдещето, добави вицепрезидентът.

Той повтори, че правителството на Доналд Тръмп търси начини "да задълбочи отношенията" с Европейския съюз и след срещата си с шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, съобщи Ройтерс.

Могерини, която разговаря с Пенс в дипломатическата мисия на САЩ в ЕС, посочи, че ЕС и САЩ имат да свършат много работа и че вече е поставено началото на разговорите.

Тя е настояла пред вицепрезидента на САЩ за запазване и прилагане на споразумението с Иран. Двамата са разговаряли и за Украйна, Северна Корея, борбата с "Ислямска държава", за Афганистан, Сирия, Либия, Близкия изток.

Споразумението по иранската ядрена програма бе силно критикувано от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви многократно, че това е "най-некадърната сделка, която е виждал в живота си".

Споделяне

Още от Европа