Пенсии над 1 млн. евро за оттеглили се еврокомисари

Европейските комисари, които напуснат постовете си тази година, ще получат по над 1.2 милона евро под формата на пенсии и други плащания, съобщават от изследователския център "Оупън Юръп" в неделя.

Не се знае точният брой на комисарите, които ще се оттеглят след изтичането на мандата на сегашната ЕК до края на годината, но те ще бъдат поне двадесет, посочват от центъра в съобщение до медиите. Съставянето на новата комисия може да бъде отложено до октомври.

Според "Оупън Юръп" натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1.9 милиона евро, ако напусне ЕК тази година.

На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 000 евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 000 евро годишно в продължение на три години, както и още 19 909 евро по друго направление.

В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат.

Членовете на ЕК получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 000 евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 000 евро.

Като цяло 27-членната ЕК начело с Жозе Барозу е струвала на данъкоплатците над 75 милиона евро през целия петгодишен мандат, като в тези пари са включени единствено заплатите, пенсиите и някои други отпускани суми, отбелязва "Оупън Юръп".

Споделяне

Още от Европа