Пенсиите догодина ще се вдигнат с 3.8%

Целта на новия шеф на НОИ е от 1 януари 2019 г. документите за пенсия да могат да се подават и онлайн

Ивайло Иванов, Снимка: БГНЕС

Индексирането на пенсиите през 2018 г. ще бъде с 3.8%, заяви пред БНР новоизбраният управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов.

Това е по-висок ръст в сравнение с този, който би могъл да бъде постигнат, ако се прилагаше швейцарското правило (2.4%), поясни той.

Иванов припомни, че от 1 октомври тази година минималната пенсия ще се повиши от 180 лв. на 200 лв., както предвижда правителствената програма. Промяната засяга около 800 000 души, каза Иванов.

По думите му по-добрата стратегия би била повишението първоначално именно на минималната пенсия, а после на всички останали. С това позицията му се различава от тази на повечето социални експерти, които твърдят, че вдигането само на минималните плащания изкривява идеята на системата и демотивира хората да се осигуряват.

И новият шеф на НОИ, както и социалният министър Бисер Петков, обяви, че не е привърженик на резките промени в пенсионната система. Трябва да се следва приетата стратегия през 2015 г., която не предвижда ново увеличаване на осигурителната тежест след решеното вече от 1 януари 2018 г. с 1 процентен пункт.

Трябва да се спазва реформата от 2015 г., смята Иванов. По думите му правилата, които се прилагат от началото на миналата година и предвиждат плавно нарастване на стаж и възраст, са с дългосрочна перспектива до 2037 г.

Реформата предвижда увеличаване на пенсионната възраст с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете всяка година в следващите 10-15 години. Осигурителният стаж и за двата пола ще се вдига с по 2 месеца на година до достигане съответно на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Така от началото на 2018 г. пенсионната възраст за жените става 61 години и 2 месеца, а необходимият стаж – 35 години и 6 месеца. За мъжете възрастта скача на 64 г. и 1 м., а стажът – на 38 г. и 6 м.

Благодарение на реформата тази година „дупката“ в НОИ се е свила с 329 млн. лв., каза още Иванов. През 2016 г. пък 5300 души по-малко са излезли в пенсия, чрез което е реализирана икономия от 100 млн. лв.

Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите, каза още новият шеф на НОИ.

За инвалидни пенсии годишно се изразходва сериозна сума – към 1.8 млрд. лв. “Не е целта сумата да бъде намалена, в никакъв случай. Целите са тези средства да се насочват към хората, които наистина имат нужда“, каза Ивайло Иванов.

По думите му над 40 са правата, които гражданите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК.

Иванов се натъкнал на случай, при който е издадено решение на ТЕЛК за дете с цел да бъде прието в детска градина, което обаче по закон има право на около 500 лв. на месец и то за 18 години, посочи Иванов.

Реформата в момента все още е на етап обсъждане в рамките на създадените две работни групи.

Амбицията на Иванов е от началото на 2019 г. да няма проблем с електронните услуги в системата на НОИ, а документите за пенсия да могат да се подават и онлайн. В допълнение голяма част от искана сега информация трябва да се набавя по служебен ред, за да се облекчат гражданите.

Споделяне

Още от Бизнес