Пенсиите на работещите пенсионери остават под данъчен прицел

Пенсиите на работещите пенсионери остават под данъчен прицел

Пенсиите на работещите пенсионери остават под данъчен прицел като потенциален източник на допълнителни приходи. Това стана ясно в четвъртък от изказване на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

"Не сме се отказали от идеята за облагане на пенсиите на работещите пенсионери, това са неща, които ги обмисляме и трябва да преценим и ефекта и каква ще е реакцията на хората", каза Митрева, цитирана от БТА.

Все пак тя добави, че всичко трябва да бъде подложено на дебат и че, ако нещо се предлага от експерти, това не означава, че е окончателно.

Митрева съобщи, че Консултативният съвет по пенсионната реформа продължавал да работи. Разработват се дългосрочни и краткосрочни мерки, които ще бъдат консултирани със синдикати и работодатели и внесени за обсъждане в тристранния съвет.

Тотю Младенов: "изчистването" на отпуските до края на годината е вариант

Един от вариантите за решаване на проблема с натрупаните платени отпуски е те да бъдат "изчистени" до края на тази година, каза в четвъртък министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Още

Идеята работещите пенсионери да получават половината от пенсията си или изобщо да не я получават бе част от останалите без ясно авторство антикризисни мерки, появили се в публичното пространство преди около месец и предизвикали скандал. Скандалът пък бе последван от двуседмични заседания със синдикати и работодатели, приключили с приемането на списък с 60 други антикризисни мерки. От него бе изпаднало всичко, свързано с доходите на пенсионерите.

В четвъртък стана ясно още, че НОИ продължавал да стои зад своя си първоначален вариант по въпроса за краткосрочните болнични, чието плащане като антикризисна мярка се предвижда да бъде прехвърлено на работодателите и на самите осигуряващи се. Схемата, която предлага НОИ за краткосрочните болнични, е първите два дни да са за сметка на работодателя, за третия да няма плащания, обясни Христина Митрева.

Преди два дни на пресконференция на института самата тя представи друг вариант - първият ден да е неплатен, следващите два дни да се поемат от работодателя, а от четвъртия да плаща НОИ. Днес се разбра, че това бил вариант предложен от експерти, сред които представителите на Консултативния съвет по пенсионна реформа Йордан Христосков и Иван Нейков. Те са изхождали от позицията, че в Европа, когато се говори за гратисен, изчаквателен период, той винаги е в началото.

Въпросът щял да бъде обсъден в петък на Надзорен съвет на НОИ.

По думите на Митрева, мярката е временна и не противоречи на нито един международен документ. "Ако не бъде приета, тежестта ще се върне отново върху всички работници като по-високи данъци. Ако мерките не проработят, ще се увеличи ДДС", предупреди управителят на НОИ.

По повод реакциите на синдикатите и заплахите с възможни протести, тя заяви, че не това е начинът, по който да се води диалог. И работодателите не са виновни, че ще поемат два дни, но те реагират по много по-коректен и диалогичен начин, допълни Митрева.

Същевременно НОИ предвиждал засилване на проверките съвместно с медицинската експертиза и НАП, но било необходимо и въвеждането на временната мярка за дисциплиниране на системата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?