Пенсиите остават с таван, но по-висок

Максималната пенсия може да стане 840 лв. от началото на следващата година, съобщиха от социалното министерство, след като министър Хасан Адемов в сряда отхвърли възможността за отпадане на тавана за всички пенсионери от 2014 г. с обяснението, че това би струвало твърде скъпо, а да се махне ограничението само за някои професии е несправедливо.

 

Увеличаването на максималната пенсия все още е в идеен етап. В момента предложението се подготвя от Консултативния съвет към министерството, след което ще бъде съгласувано със синдикатите и внесено за разглеждане в Съвета за тристранно сътрудничество. По сметки на социалното министерство, вдигането на пенсионния праг би намалило броя на хората, ощетени от тавана, от 53 000 на 32 000 души.

 

В момента размерът на максималната пенсия в страната е 770 лв. За да се вдигне таванът до 840 лв., трябва да бъде повишен максималният осигурителен доход от 2200 на 2400 лева, тъй като максималният размер на пенсията по закон се изчислява като 35% от него.

 

Ограничението за размера на максималната пенсия е записано в Кодекса за социално осигуряване, а намерение за отпадането му беше лансирано многократно през последните години. Въпреки това, след отпадането на тавана за "новите“ пенсионери от 1 януари 2014 г., за заварените той ще остане и ще продължи да се повишава паралелно с вдигането на максималния осигурителен доход.

 

Отпадането на ограничението за всички пенсионери през следващата година би струвало на бюджета 120 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?