Пенсиите ще бъдат увеличени с 10% от първи юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 10% от първи юли

Всички пенсии ще бъдат увеличени с 10% от първи юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) в понеделник. 

Предложението бе направено от социалния министър Емилия Масларова. Освен през НОИ промените в Закона за държавното обществено осигуряване трябва да бъдат одобрени от Тристранния съвет, правителството и Народното събрание. Най-вероятно Министерският съвет ще ги гледа в сряда.

Политическо решение за 10% увеличение на пенсиите бе взето преди няколко месеца на семинар на левицата. Първоначално новината за по-високите пенсии бе посрещната остро от коалиционния партньор НДСВ, тъй като в бюджета бе предвидено с 1.5% по-малко повишаване. Впоследствие обаче трите управляващи сили постигнаха съгласие по въпроса.

За по-високите пенсиите ще са необходими около 32 млн. лв. повече от предвидените средства, но те ще бъдат заделени в рамките на бюджета на НОИ.

Надзорният съвет реши още, че трябва да бъде облекчена процедурата за изплащане на болничните. За тази цел е сформирана работна група, която да обсъди предложенията за промяна на наредбата за обезщетенията за болнични и майчинство.

Новият начин за изплащане на болничните, който бе въведен от началото на тази година, предизвика недоволство сред хората, защото изплащането на някои от обезщетенията се бави повече от предвиденото.

По думите на Дикран Тебеян, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), досега са изплатени сумите за повече от 538 хил. болнични листове. В последно време двойно е съкратен и периодът за изплащане. Хората получават обезщетението си най-много до две седмици, обясни Тебеян.

Към момента не са изплатени парите по около 11 хил. листове, като най-честите причини за забавянето са, че някои малки фирми не подават навреме данни за доходите, върху които осигуряват работниците си или подават грешни данни.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?